09:42 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Για το κόστος του lockdown, τους εμβολιασμούς στη χώρα και το άνοιγμα της αγοράς μίλησε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το τεράστιο κόστος του lockdown μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε πως ένας μήνας lockdown στοιχίζει στη χώρα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ταραντίλης, ερωτώμενος για τις ανακοινώσεις που πιθανόν να γίνουν την Παρασκευή για το άνοιγμα της αγοράς, επέμεινε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί βάσει του εξαγγελθέντος σχεδίου: ανάλυση δεδομένων από την επιτροπή των ειδικών, εισήγησή τους και απόφαση από τον πρωθυπουργό. 

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις» είπε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο τι αναμένεται να ανακοινωθεί ή να μην ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα, σε σχέση με τις 14 Δεκεμβρίου όταν είχε ανοίξει η αγορά μέσω του click away, είναι πολύ καλύτερα.

Η κυβέρνηση δεν βάζει την ανθρώπινη ζωή σε καμία ζυγαριά, είπε, συμπλήρωσε ωστόσο πως γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν για τους επιχειρηματίες.

Εμβολιασμοί και σχολεία

Σχετικά με την «Επιχείρηση Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, ενημέρωσε πως έχουν εμβολιαστεί περίπου 65.000 πολίτες. Το ποσοστό είναι 0,6% του πληθυσμού και βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρώπης. 

Αφού χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς το «πιο πολύκροτο εγχείρημα» για τη χώρα, σημείωσε ότι κινούνται με «ικανοποιητικό βαθμό, μεθοδικότητα και ασφάλεια».

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα δίνεται σε όσους εμβολιάζονται στη χώρα και τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργού για καθιέρωσή του και στην Ευρώπη, είπε πως θα διασφαλίσει την ταχύτερη απελευθέρωση των μετακινήσεων και μειώνει τη γραφειοκρατία.

Σε ερώτηση σχετική με τα σχολεία και το πότε αναμένεται να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα θέσει ποτέ το δίλημμα «παιδεία ή οικονομία» και επανέλαβε πως θα κριθεί από την εισήγηση των ειδικών.

Διερευνητικές με την Τουρκία

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, που θα εκκινήσουν την 25η Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, έκανε λόγο για «επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής και δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών».

Τότε, σε πολλά σημεία, πως μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Εξέφρασε την ελπίδα του πως η Τουρκία επιθυμεί, επίσης, «ομαλοποίηση» της κατάστασης.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει καλό κλίμα και θα τεθούν όλα τα θέματα».  

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK