19:06 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 32
Βρείτε μας

Τι δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το νέο σχέδιο διαχείρισης των συναθροίσεων και την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

Για το νέο σχέδιο διαχείρισης των συναθροίσεων μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, το βράδυ της Πέμπτης.

Τόνισε πως «δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο», υπογραμμίζοντας ότι θα μπει τέλος στη δράση των προβοκατόρων και την «ατιμωρησία των θρασύδειλων», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Για την οριοθέτηση του χώρου των δημοσιογράφων που καλύπτουν πορείες και διαδηλώσεις, που προκάλεσε και την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, επισήμανε ότι «αν υπάρχουν επεισόδια και ένας δημοσιογράφος ή φωτογράφος ζητήσει προστασία από την Αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος».

«Σε περίπτωση που υπάρχουν πολύ μεγάλα επεισόδια και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να σε κάποιο σημείο φυλασσόμενοι για να κάνουν τη δουλειά τους» σχολίασε.

Σε ερώτηση για το ποιος θα αξιολογεί το μέγεθος και την επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης, επισήμανε ότι θα αξιολογούνται από τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας και ανάλογα με το πλήθος, ο στόχος είναι να διαδηλώσουν όλοι, να μη διαλύονται οι συγκεντρώσεις από διάφορους προβοκάτορες, να ξεκινάνε από κάπου και να φτάνουν κάπου αυτοί που θέλουν να διαδηλώσουν.

«Με μια βασική προϋπόθεση όταν ο αριθμός είναι μικρός να πηγαίνουν από το πεζοδρόμιο, αν είναι λίγο περισσότεροι να πηγαίνουν και σε μια λωρίδα του δρόμου, αλλά δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο, αυτή η κατάχρηση τελείωσε» σημείωσε.

«Εμείς θέλουμε να γίνονται οι διαδηλώσεις, ο νόμος αυτός προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν, να πορεύονται. Εάν υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με προβοκάτορες, με καταστροφές, που απειλούνται με επεισόδια τότε αυτά πρέπει να αξιολογούνται όλα και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, διαλύονται συγκεντρώσεις από πέντε προβοκάτορες, καταστρέφονται πόλεις, σπάζουν βιτρίνες και δεν έχει πληρώσει ούτε ένας. Αυτό τελειώνει» υπογράμμισε.

«Αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη»

Σε σχετική ερώτηση για τα σημερινά επεισόδια και τις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη και θα αξιολογήσει αν υπάρχει υπέρβαση». Ενώ πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά με δικό μας νόμο, με πειθαρχικό δίκαιο πρωτοπόρο, όλες οι καταγγελίες πηγαίνουν όχι στην αστυνομία αλλά στον Συνήγορο του Πολίτη».

«Δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες»

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της απόφασής του για σύσταση Αστυνομίας Πανεπιστημίων , επισημαίνοντας ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν εδώ.

«Δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες και η ακαδημαϊκή ελευθερία» τόνισε.

Όπως εξήγησε, αν υπάρξει ζήτημα παράνομης πράξης θα συλλαμβάνεται κάποιος προσάγεται και πάει στον εισαγγελέα.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο. Ο ρόλος μας είναι η αποτροπή» σχολίασε.

Ερωτηθείς για τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά, που εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης, απάντησε πως «όταν θα συλληφθεί θα το ανακοινώσω».

Τέλος, αναφορικά για την απεργία πείνας του καταδικασμένου για τη «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα, σχολίασε πως «υπάρχει υπέρμετρη αντίδραση για ένα θέμα πολύ μικρό».

«Δεν εξετάζω για ποιο λόγο ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή. Εξετάζω μόνο ότι ένας κρατούμενος ζητά να έρθει στην Αθήνα, το 50% των κρατουμένων θέλουν να έρθουν στην Αθήνα, γιατί ο κ. Κουφοντίνας να έχει ξεχωριστή μεταχείριση; Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Αυτό που γίνεται δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, είναι αίτημα για διακριτική μεταχείριση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε τι δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

Tags:
πανεπιστημιακό άσυλο, ΑΕΙ, διαδηλώσεις, συναθροίσεις, πανεπιστήμια, Ελληνική Αστυνομία, αστυνομία, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK