13:44 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1589)
0 22
Βρείτε μας

Σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «σκληρύνει» τα μέτρα σε όλη τη χώρα, έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Λίγες ώρες μετά την επιβολή νέων περιορισμών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και άλλες πέντε περιοχές της Ελλάδας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προειδοποιεί πως δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν επιπρόσθετα μέτρα.

«Ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε και άλλα μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα» διεμήνυσε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, προσθέτοντας πως θεωρεί κρίσιμο παράγοντα την πτώση των κρουσμάτων της πρωτεύουσας.

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε πως η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να βρεθεί ένα ισόρροπο μείγμα που θα διασφαλίσει την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία της αγοράς και από την άλλη τη δημόσια υγεία, συμπληρώνοντας πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και ότι σχετική επιπεδοποίηση θα μετρηθεί, ενώ «αν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές».

Για τα σχολεία, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι πρέπει με κάθε τίμημα, αλλά με ασφάλεια να μένουν ανοιχτά, καθώς δεν είναι μόνο το γλωσσολογικό κομμάτι, είναι ζήτημα ψυχικής υγείας των παιδιών, διευκρινίζοντας πως δεν προκύπτει από πουθενά ότι η κινητικότητα που προκύπτει εντός των σχολείων συντελεί στην υπερμετάδοση.

Τέλος, αναφορικά με τον τουρισμό σημείωσε πως θα σωθεί: καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να θυσιάσουμε φέτος τον τουρισμό, τα δημοσιονομικά μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια και προσοχή, είναι αυστηρά τα πρωτόκολλα», ενώ η κρίσιμη μάζα ανοσία θα έχει δημιουργηθεί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική

Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη μπήκαν σε νέο καθεστώς lockdown, όπου η κυκλοφορία θα επιτρέπεται τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 6 το απόγευμα (απαγόρευση 18:00-05:00 και όχι 21:00-05:00) ενώ συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια.

Επίσης, τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα λειτουργούν μόνο με click away, κανονικά συνεχίζουν: κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και ΚΤΕΟ, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. 

Το ωράριο λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων θα είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο, ενώ το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Μάλιστα, το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται επίσης ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα, κάτι που βέβαια θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Τέλος, οι χώροι λατρείας θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σε ολικό lockdown πέντε περιοχές

Την ίδια στιγμή, σκληρότερα μέτρα εφαρμόζονται στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης, όπου εντοπίζονται επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε αντίθεση με Αττική, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, στους εν λόγω πέντε δήμους προβλέπεται:

  • Πλήρης αναστολής του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, των υπηρεσιών διαιτολογίας, των διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Λειτουργούν μόνο: σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.     
    Τηλεκπαίδευση για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με εξαίρεση τα Δημοτικά Σχολεία και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς στους δήμους Μυκόνου και Θήρας όπου θα συνεχίσουν να λειτουργούν λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων.
  • Η είσοδος και η έξοδος σε αυτούς τους πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.     

Επίσης:

  • «Λουκέτο» στα Δικαστήρια.
  • Απαγόρευση τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
  • Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
  • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.
Θέμα:
Lockdown (1589)
Tags:
Γιώργος Γεραπετρίτης, Αθήνα, Αττική, COVID-19, κορονοϊός, μέτρα προστασίας, νέα μέτρα, Μέτρα, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK