02:47 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
LIFESTYLE
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 10
Βρείτε μας

Φούρνοι ξεπουλούν προζύμι, συνταγές φτάνουν στην κορυφή των Google Trends, ενώ επώνυμοι σερβίρουν φρεσκοψημένες φραντζόλες στα social media. Γιατί απολαμβάνουμε τόσο να φτιάχνουμε ψωμί;

Ενώ το MasterChef συνεχίζει να σκοράρει ψηλά στην τηλεθέαση, η μαγειρική αναδεικνύεται σε μια από τις πιο δημοφιλείς και δημιουργικές δραστηριότητες στην καραντίνα. Ωστόσο, στις συνταγές που αναζητά ο κόσμος από κάθε γωνιά του μαστιζόμενου από την πανδημία του κορονοϊού πλανήτη, υπάρχει ένας όρος που, τουλάχιστον στα αγγλικά, αυτές τις μέρες σημείωσε ιστορικό υψηλό στα Google Trends: είναι το bread, δηλαδή το ψωμί (σύμφωνα με νέο άρθρο της ιστοσελίδας με θέματα γαστρονομίας Eater.com).

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, πρώτες ύλες όπως το αλεύρι και η μαγιά βλέπουν τα αποθέματά τους να λιγοστεύουν. Στο μεταξύ, το Refinery29.com σε νέο άρθρο του με τίτλο «Γιατί όλοι φτιάχνουν ψωμί τώρα;» επιβεβαιώνει ότι το σπιτικό ψωμί γνωρίζει τόσο μεγάλες δόξες, που στη Νέα Υόρκη διάφοροι φούρνοι που διαθέτουν προζύμι έχουν παρατηρήσει αύξηση των πωλήσεών του. «Δεν ξέρω συγκεκριμένα νούμερα, αλλά σίγουρα αυξάνονται οι πωλήσεις» σχολίασε υπάλληλος της αλυσίδας φούρνων Bien Cuit. «Έχω την αίσθηση πως ο κόσμος φτιάχνει όλο και συχνότερα ψωμί στο σπίτι».

Το σπιτικό ψωμί, βασικά, δεν είναι καινούρια «μόδα». Ήδη, από το 2004 υπάρχει μια ανοδική τάση στις αναζητήσεις των σχετικών όρων στην Google, όπως γράφει το Refinery29, με αποκορύφωμα όμως τον Μάρτιο που διανύουμε. Ενώ διάφοροι celebrities έχουν μοιραστεί κατά καιρούς στα social media το πάθος τους να ζυμώνουν: Όπως η Δέσποινα Βανδή και η Κλόε Καρντάσιαν, που και οι δύο έχουν ανεβάσει στο Instagram φρεσκοψημένες φραντζόλες φτιαγμένες από τα χεράκια τους.

© Φωτογραφία : Instagram / @desp1navandi
Ψωμί από το Instagram της Δέσποινας Βανδή

Καραντίνα και ψυχοθεραπεία από ζυμάρι

Η επιστροφή της αγάπης για το σπιτικό ψωμί έχει πολλαπλά οφέλη: Συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή, καθώς μάς επιτρέπει να επιλέξουμε εμείς τις πρώτες ύλες και τη διαδικασία που θα χρησιμοποιήσουμε. Χαρίζει γεύση στο καθημερινό μενού μας, αφού το σπιτικό ψωμί είναι, αδιαμφισβήτητα, νοστιμότερο. Και έχει ψυχοθεραπευτικά οφέλη: «Το ζύμωμα ψωμιού αποσπά το μυαλό από τις σκέψεις και μας συνδέει με το σώμα μας» σχολιάζει η Τζούλια Πόνσμπι, συγγραφέας του βιβλίου «The Art of Mindful Baking» («Η τέχνη της αρτοποιίας με επίγνωση»), προσθέτοντας:

«Για παράδειγμα όταν φτιάχνεις προζύμι, αφήνεις τα πράγματα να εξελιχθούν με το δικό τους ρυθμό και τα παρατηρείς. Νομίζω ότι το να μην προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα και να αποδεχτείς το γεγονός ότι τα πράγματα θα συμβούν όταν θα είναι έτοιμα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη ζωή. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε ευκαιρίες, αλλά όταν κατεβάζουμε ρυθμούς, συχνά γινόμαστε πιο επιτυχημένοι στη ζωή μας γιατί κατακτούμε ένα υψηλότερο επίπεδο συνειδητότητας».

Όλα αυτά τα οφέλη μοιάζουν ακόμη περισσότερο πολύτιμα στις ημέρες της καραντίνας. Ιδιαίτερα αν η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού μάς ξυπνά καθησυχαστικές αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια, σαν το δημοφιλές αυτή την περίοδο challenge με τις παιδικές φωτογραφίες στο Facebook.

Δείτε συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για σπιτικό ψωμί:

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)

Σχετικά:

Βρήκαμε νέο τρόπο διασκέδασης λόγω κορονοϊού: Ποτά με φίλους μέσω... Skype
Μαθητές της Λέσβου έφτιαξαν αντιοξειδωτικό κρουασάν που βγαίνει σε παραγωγή... μετά τον κορονοϊό
Ένα παραδοσιακό καφενείο στο Πήλιο σε διεθνή λίστα ως η παλαιότερη επιχείρηση στην Ελλάδα
Tags:
μαγειρική, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία, καραντίνα, ψωμί, Άκης Πετρετζίκης, Κλόε Καρντάσιαν, Δέσποινα Βανδή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK