16:14 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
LIFESTYLE
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Νέες υπηρεσίες online babysitting, βιντεοκλήσεις με τους παππούδες αλλά και σχολαστικά μέτρα καθαριότητας του σπιτιού είναι μερικά από τα εργαλεία επιβίωσης στα οποία μπορούμε να καταφύγουμε.

Για τους γονείς που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην περίοδο της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η καθημερινότητα είναι ένα χάος. Με τα σχολεία, τα φροντιστήρια, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους κλειστά, με την οικογένεια εγκλωβισμένη στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος όλο το 24ωρο, αναγκαζόμαστε να επιδοθούμε σε ζογκλερικά νούμερα ισορροπίας ανάμεσα στις επαγγελματικές υποχρεώσεις, το νοικοκυριό, τη φροντίδα και την απασχόληση των παιδιών. Αν αποφεύγουμε να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με τους -ευπαθείς στον COVID-19- παππούδες, και πολύ καλά κάνουμε, ποιες επιλογές φύλαξης και απασχόλησης μάς μένουν, για να επιβιώσουμε, μικροί μεγάλοι, μέχρι το τέλος της κρίσης;

Αν έχουμε ήδη babysitter

Σε περίπτωση που έχουμε προσλάβει κάποιον άνθρωπο για τη φύλαξη των παιδιών μας και του έχουμε εξασφαλίσει την ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας, οφείλουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα σχολαστικής καθαριότητας του σπιτιού μας για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού ανάμεσα στον εργαζόμενό μας, την οικογένειά του και τη δική μας οικογένεια.

Από την πλευρά μας, για παράδειγμα, απολυμαίνουμε συστηματικά επιφάνειες όπως πόμολα, χερούλια και πάγκους. Παράλληλα, ζητάμε από τον παιδαγωγό ή τον babysitter να τηρεί όλα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής (π.χ. πλένοντας συχνά τα χέρια του και χρησιμοποιώντας αντισηπτικό) και, σε περίπτωση που παρουσιάσει οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, να μην προσέλθει για δουλειά.

Ζητάμε από τον babysitter, ειδικότερα, να πλένει τα χέρια του πάντα σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως προτού μαγειρέψει, αφού βήξει ή φτερνιστεί, ή αν πρόκειται να αλλάξει πάνα στο μωρό μας. Σε περίπτωση που αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις στο σπίτι μας, μπορούμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, αν μένει σε σχετικά κοντινή απόσταση, ίσως υπάρχει η δυνατότητα να πηγαίνουμε το παιδί μας στο σπίτι του στη διαδρομή μας για τη δουλειά, ή να τον φέρνει στο δικό μας σπίτι κάποιος κοντινός του άνθρωπος (προβλέπεται από τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας). Στην τελευταία περίπτωση, μπορούμε να προσφερθούμε να του καλύψουμε κάποια έξοδα οδοιπορικών.

Αν αναζητάμε babysitter

Και τι κάνουμε αν, δεδομένων των νέων συνθηκών, καλούμαστε τώρα να βρούμε κάποιον για τη φύλαξη των παιδιών μας και μάλιστα έμπιστο, έμπειρο και με συστάσεις; « Έχουμε αρκετές νέες αγγελίες γονιών που αναζητούν παιδαγωγούς ή babysitters, γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση στο σπίτι» όπως επιβεβαιώνει στο Sputnik η Λέλα Δρίτσα, συνιδιοκτήτρια της ελληνικής υπηρεσίας Nannuka.com, που φέρνει σε επαφή γονείς και υποψήφιους παιδαγωγούς και babysitters. Μάλιστα, στους γονείς η Nannuka προσφέρει τη δυνατότητα να μπουν στο προφίλ του επαγγελματία που τους ενδιαφέρει και, αφού επιλέξουν π.χ. τρεις υποψήφιους, να κάνουν μαζί τους τη συνέντευξη online, μέσα από την ίδια πλατφόρμα.

Αν δεν μπορούμε να φέρουμε στο σπίτι babysitter

Αν, για οποιονδήποτε λόγο, θέλουμε να αποφύγουμε τη φυσική παρουσία ενός επαγγελματία στο σπίτι -για παράδειγμα για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης ή επειδή δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κόστος της οκτάωρης απασχόλησης babysitter- υπάρχει πλέον και η επιλογή του online babysitting:

«Το online babysitting είναι κάτι καινούριο, πειραματικό, που δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο» εξηγεί η κ. Δρίτσα και συνεχίζει: «Ο παιδαγωγός έχει φτιάξει ένα ειδικό πρόγραμμα και απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά μέσα από βιντεοκλήση σε πλατφόρμες όπως το Zoom, το Viber ή το WhatsApp. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι τα παιδιά, έστω και αυτή τη μισή ή μία ώρα να μην την περάσουν μπροστά στο iPad, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση».

Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά στο online babysitting; «Από τη δική μου εμπειρία καθώς και εκείνη των συνεργατών μου, το έχουν δεχτεί πάρα πολύ ωραία» απαντά η κ. Δρίτσα. «Τα παιδιά είναι πολύ εξοικειωμένα με τον online κόσμο και αυτό ήρθε ως το επόμενο βήμα της διαδικτυακής ζωής που ήδη γνώριζαν».

Μερικές ακόμα ιδέες για να απασχολήσουμε δημιουργικά στο σπίτι τα παιδιά και μάλιστα χωρίς κόστος;

  • Να προγραμματίσουμε σε κάποια συγκεκριμένη ώρα την ημέρα μια βιντεοκλήση με τους παππούδες. «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται καθημερινά, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ηλικιωμένους» τονίζει η κ. Δρίτσα. «Στη διάρκεια μιας online συνάντησης με τα εγγόνια τους, οι παππούδες μπορούν να τους μιλήσουν για κάποιες δικές τους εμπειρίες όταν ήταν μικροί, για δυσκολίες που οι ίδιοι πέρασαν όταν ήταν παιδιά ή, ενδεχομένως, να συζητήσουν μαζί τους για το επάγγελμα που έκαναν, γιατί μέχρι σήμερα τα εγγόνια τους τούς έχουν γνωρίσει με μια άλλη ιδιότητα».
  • Να αναζητήσουμε τραγούδια σε υπηρεσίες όπως το Spotify ή το YouTube, σε κανάλια που δημιουργούν playlists για παιδιά, και να τα αφήσουμε να απασχοληθούν δημιουργικά μετά μουσικής.
  • Αν τα παιδιά μας είναι σχολικής ηλικίας, πιθανόν η online διδασκαλία να βρίσκεται ήδη στο καθημερινό τους πρόγραμμα, έστω και για λίγες ώρες κάθε πρωί. Μπορούμε να την ενισχύσουμε διαδικτυακά, για παράδειγμα «με δασκάλες που η οικογένεια θα βρει στη Nannuka» προτείνει η κ. Δρίτσα.
  • Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να «ξεφυλλίσουν» τα παιδικά audio books που προσφέρουν online διάφοροι εκδοτικοί οίκοι, όπως οι εκδόσεις Πατάκη εδώ.
  • Αν αγαπούν το θέατρο, στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θέατρου μπορούν να παρακολουθήσουν παλαιότερες παιδικές παραστάσεις.

Σχετικά:

Εργασία από το σπίτι λόγω κορονοϊού; Πώς θα το κάνεις παραγωγικά και ξεκούραστα
Κορονοϊός: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά της καραντίνας
Εγκυμοσύνη και θηλασμός εν μέσω κορονοϊού: Ένας γυναικολόγος λύνει τις απορίες μας
Tags:
απασχόληση, babysitting, babysitter, πανδημία, COVID-19, φύλαξη παιδιών, παιδιά, απαγόρευση κυκλοφορίας, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK