06:58 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
LIFESTYLE
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Είναι ένα από τα πιο απολαυστικά και θρεπτικά φρούτα, αλλά και από τα πιο ευπαθή. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να παρατείνουμε εντυπωσιακά τη διάρκεια ζωής του.

Παρόλο που έχουμε συνδέσει το αβοκάντο με τη γαστρονομική κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα με την πράσινη σάλτσα γουακαμόλε, πλέον έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε κάθε γωνιά του πλανήτη και έμβλημα της μαγειρικής των millennials. Όχι τυχαία, αφού πέρα από νόστιμο είναι και ιδιαίτερα θρεπτικό, πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και κάλιο. Έχει όμως και ένα μεγάλο μειονέκτημα: είναι ιδιαίτερα ευπαθές. Για την ακρίβεια, από την πρώτη στιγμή που το κόβουμε και εκτίθεται στον αέρα, η σάρκα του αρχίζει να μαυρίζει και να αλλοιώνεται.

  • Το πιο στοιχειώδες που έχουμε να κάνουμε για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του είναι να το διατηρήσουμε στο ψυγείο ολόκληρο. Εκτός αν το αβοκάντο μας είναι ακόμη άγουρο, οπότε μπορούμε να το αφήσουμε εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει (και να είναι έτοιμο για κατανάλωση).
  • Αν, αφού το κόψουμε, δεν το καταναλώσουμε αμέσως (π.χ. χρησιμοποιήσουμε μόνο το μισό σε κάποια συνταγή), ψεκάζουμε τη σάρκα του με λίγο χυμό λεμονιού ώστε να εμποδίσουμε την οξείδωση και το μαύρισμά της και το φυλάσσουμε στο ψυγείο, σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς.
  • Μια εναλλακτική συντήρησης (στο ψυγείο, πάντα) είναι να το πολτοποιήσουμε, να προσθέσουμε κάποιο όξινο υλικό, όπως χυμό λεμονιού ή ξίδι, και κατόπιν να το αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές τάπερ.
  • Μπορεί να διατηρηθεί και στην κατάψυξη, έως και για έξι μήνες. Ιδανικά, πριν από την κατανάλωση το αφήνουμε να αποψυχθεί αργά, μεταφέροντάς το 12-24 ώρες νωρίτερα στο ψυγείο. Αν δεν έχουμε διαθέσιμο τόσο χρόνο, τοποθετούμε το τάπερ με το αβοκάντο μέσα σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου (χωρίς το αβοκάντο να έρθει σε επαφή με το νερό).
  • Το κατεψυγμένο αβοκάντο, ωστόσο, μπορεί να καταναλωθεί μόνο ως συνοδευτικό σε άλλες τροφές, για παράδειγμα μέσα σε γουακαμόλε ή χούμους. Αν, βγάζοντάς το από την κατάψυξη, διαπιστώσουμε ότι έχει σχηματιστεί μια σκουρόχρωμη στρώση στην επιφάνεια, την αφαιρούμε και καταναλώνουμε το υπόλοιπο.

Σχετικά:

Σπιτικό ψωμί στην καραντίνα: Γιατί όλοι ξαφνικά φουρνίζουν;
Σπιτικό ψωμί: Τρεις συνταγές από Έλληνες σεφ - Βίντεο
Αρτοποιός δημιουργεί λαχταριστές και πολύχρωμες «ανθοδέσμες» από ψωμί και λαχανικά
Tags:
χούμους, γουακαμόλε, κατάψυξη, μαγειρική, συντήρηση, διατήρηση, ψυγείο, αβοκάντο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK