23:15 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
LIFESTYLE
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1671)
0 01
Βρείτε μας

Καραντίνα, lockdown, πανδημία. Νέες συνθήκες και λέξεις που έφεραν τεράστιες αλλαγές στη ζωή μας. Μαζί τους ήρθε και η τηλεργασία και μια ψυχολόγος δίνει συμβουλές για να προσαρμοστούμε πιο εύκολα στα νέα δεδομένα.

Σήμερα, για αρκετούς ανθρώπους η τηλεργασία είναι ένα αναγκαστικό μέτρο εν μέσω κορονοϊού, το οποίο απαιτεί υψηλή ευελιξία και αποτελεσματική οργάνωση της εργασίας σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Η Σβετλάνα Νταρένσκιχ, ψυχολόγος στο οικογενειακό κέντρο «Χοροσέβσκι» του τμήματος εργασίας και κοινωνικής προστασίας της Μόσχας, μίλησε για το πώς μπορεί κάποιος να οργανώσει σωστά τα πάντα ωστε ταυτόχρονα να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού και να προσέχει τα παιδιά.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, είναι μια περίοδος ομαδικής εργασίας για την οικογένεια. Για να εργάζεται κανείς από το σπίτι χωρίς προβλήματα και για να έχει αργότερα τη δυνατότητα να επιστρέψει στο γραφείο συναισθηματικά και ψυχικά αλώβητος, πρέπει να ακολουθεί κάποιους απλούς κανόνες.

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να τηρεί το καθημερινό πρόγραμμα και να μην το αλλάζει, ακόμα κι αν προκύψει ευκαιρία.

«Να βάζετε ξυπνητήρι. Το πρωινό, το μεσημεριανό, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, όλα αυτά να τα κάνετε όπως συνήθως, κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εργάσιμης ημέρας. Η ψυχολογία μας είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε στις προβλέψιμες και κατανοητές συνθήκες να είμαστε πιο ήρεμοι και πιο παραγωγικοί» εξήγησε η Νταρένσκιχ.

Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργηθεί ένας άνετος χώρος εργασίας, ο οποίος να είναι εξοπλισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρύνει την εργασιακή διάθεση. Η ψυχολόγος θεωρεί ότι σε αυτό θα βοηθήσει αν φοράτε τα ρούχα με τα οποία συνήθως πηγαίνετε στη δουλειά.

Σύμφωνα με την Νταρένσκιχ, αν έχετε μικρά παιδιά, θα ήταν καλό να τους μιλήσετε για τους λόγους που εργάζεστε από το σπίτι, να φτιάξετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το παιχνίδι και να το ακολουθείτε πιστά.

«Είναι πάντα πιο εύκολο να οργανώσετε τα παιδιά αν βλέπουν ότι λειτουργείτε σύμφωνα με κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Συζητήστε με το παιδί και σημειώστε το καθημερινό του πρόγραμμα. Μπορείτε να εφεύρετε ένα παιχνίδι σύμφωνα με το οποίο είστε όλοι συνάδελφοι πια αφού εργάζεστε από το σπίτι. Μπορείτε να ορίσετε τους κανόνες και τα βραβεία για κάθε κανόνα που τηρήθηκε» σημείωσε η Νταρένσκιχ.

Κατά την άποψή της, το να μπορείτε να συμφωνήσετε με τα μέλη της οικογένειάς σας για τις ώρες κατά τις οποίες δεν πρέπει να σας ενοχλεί κανείς είναι τέχνη! Αν επιτύχετε την πρώτη φορά, είναι μια μεγάλη νίκη. Την πιο σημαντική εργασία μπορείτε να την προγραμματίσετε ενώ το παιδί πηγαίνει βόλτα ή κοιμάται.

Η ψυχολόγος τονίζει ότι ο εργαζόμενος χρειάζεται ξεκούραση.

«Ακόμα και στο γραφείο, κάνουμε μικρά διαλείμματα όταν καπνίζουμε ή συζητάμε με συναδέλφους. Αυτά τα διαλείμματα είναι περιορισμένα σε χρόνο: πέντε έως 10 λεπτά. Μέσα στο σπίτι, μπορεί να υπάρχει κάποιος παρόμοιος κανόνας. Είναι σημαντικό να τον τηρήσετε. Το μεσημεριανό φαγητό με την οικογένεια χωρίς τηλέφωνο και υπολογιστή θα βοηθήσει να ενισχύσετε τη σχέση σας και να πλησιάσετε πιο κοντά ο ένας τον άλλο» καταλήγει η Νταρένσκιχ.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1671)
Tags:
ψυχολόγος, παιδιά, εργασία, σπίτι, τηλεργασία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK