20:31 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
MEDIA
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Για το «μακρύ χέρι» του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το «Integrity Initiative», μιλάει το Documento σε δημοσίευμά του, κάνοντας μνεία μεταξύ άλλων και σε Έλληνες δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στα έγγραφα που έφεραν στη δημοσιότητα οι Anonymous σχετικά με το βρετανικό πρότζεκτ «Integrity Initiative» (ήτοι «Πρωτοβουλία Ακεραιότητας») — μια ΜΚΟ με έδρα στο Λονδίνο που αν και έχει σκοπό να «υπερασπίζεται τη δημοκρατία ενάντια στην παραπληροφόρηση»,  φέρεται να χρησιμοποιούνταν από το Λονδίνο, για να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών — αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.

«Η μη κυβερνητική οργάνωση είναι τόσο κυβερνητική που στην πραγματικότητα αποτελεί το μακρύ χέρι του Φόρεϊν Οφις, του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην Ευρώπη. Με την επίκληση της δράσης ενάντια στη ρωσική διείσδυση (όπως κάποτε ενάντια στον σοβιετικό κίνδυνο), η Βρετανία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επιστημόνων, παραγόντων και δημοσιογράφων οι οποίοι παίρνουν οδηγίες για το πώς θα συντονίσουν τη δράση τους κάτω από την ομπρέλα της συγκεκριμένης οργάνωσης, υπό τις εντολές πάντα των κατά τόπους βρετανικών πρεσβειών», αναφέρει το Documento

Στο δίκτυο, όπως εξηγεί, ανήκουν και Ελληνες δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί που φαίνεται να έχουν συντονιστή αλλά και σύνδεσμο στην πρεσβεία στην Αθήνα. Η Πρωτοβουλία Ακεραιότητας, όπως παραδέχθηκε μετά την αποκάλυψη των Anonymous χρηματοδοτείται από το Φόρεϊν Οφις, αν και εμφανίζει τη δράση της ως υπεράσπιση της δημοκρατίας.

«Η σχέση των δημοσιογράφων με τη συγκεκριμένη οργάνωση θα μπορούσε να αποτελεί απλώς την απόφασή τους για μαχητική έκφραση γνώμης ενάντια στη ρωσική διείσδυση αν δεν είχε το στοιχείο του συντονισμού από ξένες κυβερνητικές δυνάμεις και της δημοσιογραφίας κατά παραγγελία. Από τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει προκύπτει ακόμη πως οι αναφορές από —και προς- την Αθήνα είναι γεμάτες πληροφορίες για άτομα και φακέλωμα που είναι ασυνήθιστο για μια οργάνωση καλών και κυρίως δημοκρατικών προθέσεων», παρατηρεί το δημοσίευμα και διερωτάται: Αν σήμερα η πρόφαση είναι ο «ρωσικός κίνδυνος», αύριο τι μπορεί να είναι;

Εκτός λοιπόν από την κοινή παραδοχή που κάνουν όλοι οι κατονομαζόμενοι από τους Anonymous πως είχαν έστω τυπικές σχέσεις με την οργάνωση, έχουν ακόμη ένα κοινό στοιχείο, συμπληρώνει το Documento: Τη φλογερή τοποθέτησή τους ενάντια σε αυτό που αποκαλούν ρωσική διείσδυση και ρωσική προπαγάνδα.

Ειδική μνεία κάνει το Documento και στον Τ. Τέλλογλου που όπως λέει, με εκτεταμένη αρθρογραφία κυρίως στο insidestory ασχολείται με τον ρωσικό κίνδυνο, τον οποίο εντοπίζει σε διάφορες μορφές και με διάφορους τρόπους. Αναφέροντας μερικά από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα στο insidestory, το σημοείευμα ξεχωρίζει τα «Αντιπαράθεση Πούτιν Κυπριακής Δημοκρατίας για τους λογαριασμούς του Μπράουνερ», «Το ρωσικό χέρι στην Κύπρο» (δημοσίευμα σε δύο μέρη), «Η ρωσική επιρροή στην Αλεξανδρούπολη», «Η πιστολιά του Ιβάν Σαββίδη», «Λιθουανικά ξωτικά ενάντια σε ρωσικά τρολ», «Η Ρωσία διαιρεί και βασιλεύει στην Ευρώπη», «Οι ψηφιακοί πράκτορες του 21ου αιώνα και οι ρωσικές αρκούδες».

«Αναμφίβολα ο καλός δημοσιογράφος παράγει περισσότερα δημοσιεύματα ρωσικού ενδιαφέροντος από όσα μπορεί να καταναλώσει το ελληνικό κοινό. Με τη σειρά της η Κ. Οικονομάκου είναι επίσης ρωσοκεντρική στα αρθρογραφικά της ενδιαφέροντα», αναφέρει, παραθέτοντας μερικούς από τους τίτλους των δημοσιευμάτων της, επίσης στο insidestory: «Ξυλοδαρμός: μια παραδοσιακή αξία της ρωσικής οικογένειας», «Τα ρωσικά τρολς και η "πόρνη των μίντια"», «Ζουν οι πάπιες του Μεντβέντεφ καλύτερα από τους Ρώσους πολίτες;», «Πατριάρχης Κύριλλος και πρόεδρος Πούτιν» και άλλα. Η Κ. Οικονομάκου μαζί με τη Σ. Αλωνιστιώτου και την Κ. Χρυσανθοπούλου δραστηριοποιούνται στην οργάνωση Journalists about Journalism, για την οποία, όπως φαίνεται και από το σάιτ της, τα προβλήματα της δημοσιογραφίας αφορούν πάντα τη… Ρωσία.

Όσο για το τι λένε οι εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί για τις εν λόγω πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για συμμετοχή τους στο «Integrity Initiative»; Το Documento, σε ξεχωριστό δημοσίευμα, παραθέτει τις απαντήσεις που έλαβε (με εξαίρεση την Ινώ Αφεντούλη, δημοσιογράφο, στέλεχος του ΝΑΤΟ, από την οποία, όπως διευκρινίζει, δεν είχε απάντηση):

Τάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος

Ο Τάσος Τέλλογλου, διαψεύδοντας ότι είναι μέλος του ελληνικού «cluster» του Integrity Initiative, σημειώνει ότι δεν γνωρίζει «τι λίστες μπορεί να κρατάει ο καθένας», επισημαίνοντας όμως ότι έχει συναντηθεί με άτομα από το Integrity Initiative στο παρελθόν, στο πλαίσιο «του αγώνα που κάνουμε για τα fake news». «Χρησιμοποίησα το e-mail αυτό για να πάω σε κάποιες εκδηλώσεις. Ηταν μια κοινή εκδήλωση από το Integrity Initiative. Αυτοί φαίνεται πως χρησιμοποίησαν το e-mail αυτό».

«Δεν υφίσταται αυτό το cluster που γράφεται. Εχω συναντηθεί και με αυτούς και με άλλους που ασχολούνται με τα fake news. Στις συναντήσεις – διασκέψεις που έγιναν ήταν και άλλοι μαζί μου. Δεν συναντήθηκαν κατά μόνας. Ηταν δημόσια, δεν ήταν κρυφά», αναφέρει, συμπληρώνοντας: «Δεν έχω στείλει κανένα report. Ο,τι έχω κάνει το έχω γράψει δημόσια. Γράφω από το 2014. Εχω κάνει και εκπομπή στην τηλεόραση. Εχω μια εμμονή με τα θέματα της χρήσης του διαδικτύου στις διεθνείς σχέσεις (hybrid warfare). Την εμμονή αυτή την έχω πολύ πριν από την ίδρυση αυτής της οργάνωσης. Αυτοί προφανώς είδαν τι έκανα και είπαν πως με προσέγγισαν» συνέχισε.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του Integrity Initiative από τη βρετανική κυβέρνηση, ο ίδιος δηλώνει: «Δεν ξέρω από ποιους χρηματοδοτούνται. Υπάρχουν εκεί και διπλωμάτες που υποθέτω ότι έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση. Δεν με πειράζει εμένα αυτό. Εγώ βλέπω πολλές τέτοιες οργανώσεις κάθε χρόνο στο πλαίσιο του αγώνα κατά των fake news και όχι μόνο από την Αγγλία – και από άλλες χώρες».

Ερωτηθείς για τα έγγραφα του «Integrity Initiative» που δημοσιεύτηκαν στις 29 Νοεμβρίου από τους Anonymous και αφορούν μεταξύ άλλων και σε Έλληνες, ο ίδιος σημειώνει: «Το τι έγραφε αυτός που συνέταξε τα έγγραφα για να το παίζει σπουδαίους στους πάνω του και να παίρνει τα funding τα έχουμε ξαναδεί. Ξαφνικά είδα ότι έχω γίνει μέρος ενός cluster. Αυτό είναι ένα networking. Υπήρξαν κάποιες επαφές, ανταλλάξαμε e-mails, είχαν τις απόψεις τους, είχα τις δικές μου. Κάθε φορά έβλεπα και άλλον άνθρωπο. Δεν έβλεπα σταθερά τους ίδιους ανθρώπους. Οι Ρώσοι μάς έστειλαν το ερωτηματολόγιο δύο εικοσιτετράωρα μετά το χάκινγκ. Το θεωρείτε τυχαίο;».

Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει: «Δεν γνωρίζω αν αυτό το έγγραφο είναι γνήσιο. Ας υποθέσουμε ότι είναι γνήσιο, δεν θα έπρεπε εγώ ο ίδιος να γνωρίζω ότι είμαι σε ένα τέτοιο cluster;».

Θάνος Ντόκος, Γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ

«Η μόνη επαφή του ΕΛΙΑΜΕΠ με το project ήταν μια συνάντηση γνωριμίας στην οποία προσκληθήκαμε πριν από δύο χρόνια. Εκτοτε δεν είχαμε κάποια επαφή. Μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τις τελευταίες μέρες μάς εστάλη e-mail από τo Integrity Initiative το οποίο ανέφερε ότι εκ παραδρομής μας έβαλαν στο αρχείο για πιθανή μορφή συνεργασίας», αναφέρει ο Θ. Ντόκος. 

Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ

Με τη σειρά του, ο Ι. Αρμακόλας από το ΕΛΙΑΜΕΠ παραπέμπει στον γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, λέγοντας: «Δεν το γνωρίζω. Ο,τι έχει πει ο διευθυντής μου ο κ. Ντόκος».

Δημήτρης Ξενάκης, Ιδιοκτήτης Inside Story

«Καταρχήν δεν ξέρω καν αν είναι Anonymous, γιατί το ίδιο το RT στο άρθρο του γράφει μια διόρθωση πως οι ίδιοι οι Anonymoys λένε ότι δεν είναι. Αυτοί που έβγαλαν την είδηση έβγαλαν και τη διάψευση της. Ουσιαστικά εγώ δεν τα ξέρω αυτά τα documents που έχουν βγάλει και δεν έχω καμία ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει με αυτούς. Αλλά όχι ότι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς. Εχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν και τους είχαμε δει πριν από δυο χρόνια που είχαν έρθει στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω τι κάνουν», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του Inside Story, Δημήτρης Ξενάκης, και συνεχίζει: «Αυτή η όλη ιστορία να βγαίνει από τους Anonymous θεωρητικά, δυο μέρες μετά να μας κάνει επαφή δημοσιογράφος του RT και του Sputnik, εντάξει, δεν είναι και πάρα πολύ ευχάριστο. Εμείς κατά καιρούς έχουμε κάνει επαφές με πάρα πολλούς οργανισμούς. Προφανώς δεν έχουμε καμία σχέση με οτιδήποτε με αυτά που λέγονται περί cluster και οργανισμούς που δεν έχω καταλάβει με τι έχουν να κάνουν. Είναι σαφές ότι προσπαθεί να εμπλέξει την Integrity Initiative σε κάτι που έχει να κάνει με έναν πανευρωπαϊκό οργανισμό εναντίον της Ρωσίας. Εγώ, το Inside Story και όλοι οι συνεργάτες πρώτη φορά το ακούμε αυτό. Δεν έχουμε καμία σχέση και δεν έχουμε ποτέ συνεργαστεί με κανένα cluster. Δεν έχουμε ιδέα από όλα αυτά».

Σίσσυ Αλωνιστιώτου, Δημοσιογράφος

«Μιλάω με πάρα πολλούς οργανισμούς διεθνώς. Συνάντηση στο σπίτι μου δεν υπήρξε ποτέ για επαγγελματικούς λόγους. Δεν μπορώ να σχολιάσω πράγματα που ανέβασαν κάποιοι στο διαδίκτυο. Δεν μπορώ να κάνω ερμηνεία στην ερμηνεία. Ο,τι κάνω το κάνω φανερά, είμαι 30 χρόνια στη δημοσιογραφία», λέει η δημοσιογράφος, κα. Σίσσυ Αλωνιστιώτου. 

Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, Δημοσιογράφος

Αγνοια για τη διαρροή των εγγράφων δήλωσε και η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, το όνομα της οποίας εμφανίζεται στη λίστα με το δίκτυο των συνεργατών του Integrity Initiative. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο Documento, πέραν της συμμετοχής της σε πάνελ ενός συνεδρίου που είχε οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στο οποίο υπήρχαν και εκπρόσωποι του Integrity Initiative δεν έχει καμία άλλη ανάμειξη.

Ηλίας Μαγκλίνης, Δημοσιογράφος

Τέλος, σχετικά με την αναφορά του ονόματός του στην επίμαχη λίστα, ο συγγραφέας και αρχισυντάκτης στο κυριακάτικο πολιτιστικό ένθετο «Τέχνες και Γράμματα» στην «Καθημερινή» Ηλίας Μαγκλίνης σημειώνει: «Είχαμε κάποια επαφή μαζί τους (σ.σ.: τους ανθρώπους της Integrity Initiative) αλλά δεν είναι συνεργασία. Ηταν επαφή με κάποιες συζητήσεις. Δεν υπάρχουν πληρωμές. Είναι τελείως θεωρητικές ακαδημαϊκές συζητήσεις που γίνονται γενικότερα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Μια ανταλλαγή ακαδημαϊκών και θεωρητικών απόψεων πολιτικής φύσης. Ούτε συνεργασία ούτε αμοιβές υπάρχουν. Συλλέγουν απόψεις από κάποιους ανθρώπους που κινούνται στον χώρο των μίντια».

Tags:
πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, Integrity Initiative, Anonymous
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK