Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο

Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψή του στη Ρωσία

© Sputnik / Sergey Guneev
MEDIA
Λήψη σύντομου url
Εφημερίδα των Συντακτών
0 01

Ο πρωθυπουργός με άρθρο του κάνει τον απολογισμό της επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα και των συναντήσεών του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Στις ισχυρές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας που βασίζονται «σε ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς αιώνων μεταξύ των λαών μας», αναφέρεται σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επίσκεψή του στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του τονίζει ότι οι δύο πρώτες επισκέψεις που έκανε στη Ρωσία το 2015 έγιναν «όχι να αναζητήσουν την οικονομική στήριξη της Ρωσίας, μετά τη χρεοκοπία της χώρας», αλλά επειδή «το 2015 αναλάβαμε να τις επανεκκινήσουμε, βασισμένοι στο δικό μας δόγμα για μια εξωτερική πολιτική πολυδιάστατη και ενεργητική».

«Ακόμη και στις πολύ δύσκολες ώρες του 2015, οι συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Πούτιν ήταν απολύτως ειλικρινείς ως προς τη στρατηγική της χώρας, σε ό,τι αφορά τη θέση και τις δυνατότητές της, τις συνεργασίες και τις στοχεύσεις της. Διότι η εξωτερική μας πολιτική, για να είναι πολυδιάστατη και αποτελεσματική, οφείλει να εδράζεται στις αρχές της συνέπειας, της σταθερότητας και της εντιμότητας», τονίζει ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι πλέον, η χώρα «καθίσταται διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, όχι μόνο στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, αλλά σε στρατηγικές υποδομές μεταφορών και ενέργειας και πολλούς άλλους τομείς».

«Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για αυτήν την περιοχή σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο είναι μεγάλο και θεμιτό. Θεωρούμε ότι και τα περιθώρια για διάλογο και συνεργασία, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, επίσης είναι και οφείλουν να είναι μεγάλα», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επαναφέρουμε τις σχέσεις των δύο χωρών στις ράγες που με κόπο στρώσαμε από το 2015 έως σήμερα και αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση και υπό τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων. Είτε αυτές είναι σύμμαχες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, είτε σημαντικοί εταίροι όπως η Ρωσία».

Αναφερόμενος στο Μακεδονικό τόνισε ότι «ένα διμερές πρόβλημα με μια γειτονική μας χώρα προς όφελος της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, προς όφελος των λαών μας, με γνώμονα την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή», ενώ επισήμανε ότι «δεν λύνουμε το Μακεδονικό για να κάνουμε το χατίρι καμίας τρίτης χώρας και ούτε καν διανοηθήκαμε ότι θα επιτρέψουμε να δεχθούμε ποτέ πιέσεις, σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική μας στάση, από τρίτη χώρα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το διακύβευμα των ελληνορωσικών σχέσεων αφορά τις ρωσικές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, παρά το καθεστώς κυρώσεων, την επέκταση της ενεργειακής μας συνεργασίας υπό νέα δεδομένα, τον ρόλο της Ρωσίας στη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, τον διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις, συνεργασίες και συμμαχίες, σε μία περίοδο ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση των ευρωρωσικών σχέσεων σε μία περίοδο γεμάτη κινδύνους για την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη.

«Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψή μου στη Μόσχα επαναβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο που εδραιώνει η Ελλάδα στην περιοχή, καθώς εξέρχεται από την κρίση, ως ευρωπαϊκή δύναμη και γέφυρα συνεργασίας με έναν ισχυρό, ιστορικό εταίρο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις γεωπολιτικές εξελίξεις», καταλήγει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός.

Tags:
Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλέξης Τσίπρας, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK