ΜΟΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Εξίσου σχολαστική με το πλύσιμο των χεριών πρέπει να είναι και η απολύμανση των αξεσουάρ που φοράμε καθημερινά, ιδιαίτερα της βέρας μας, αν για οποιονδήποτε λόγο συνεχίζουμε να βγαίνουμε από το σπίτι.

Αν οι συνθήκες επιβάλλουν τη συχνή μετακίνησή μας παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας -επειδή, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να εργαστούμε εξ αποστάσεως- αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση και στην απολύμανση των κοσμημάτων μας, με την ίδια σχολαστικότητα που πλένουμε τα χέρια μας. Ωστόσο, προϊόντα όπως η χλωρίνη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύτιμα αντικείμενα σαν τη βέρα μας. Τι κάνουμε λοιπόν, σε τέτοιες περιπτώσεις;

Ο γενικός ιατρός Αραγκόνα Τζιουσέπε είπε στη βρετανική Vogue ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο νέος κορονοϊός να ανιχνεύεται και σε κοσμήματα, ιδιαίτερα σε δαχτυλίδια, καθώς «χρησιμοποιούμε τα χέρια και τα δάχτυλά μας για τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες, γεγονός που σημαίνει ότι σωματίδια μπορεί να βρίσκονται πάνω ή κάτω από δαχτυλίδια, ιδιαίτερα αν δεν τα πλένουμε συχνά».

View this post on Instagram

👀

A post shared by Géraldine Boublil (@erinoffduty) on

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν με τα κοσμήματα που φοράμε αυτή την περίοδο εκτός σπιτιού; Όλα -δαχτυλίδια, ρολόγια, βραχιόλια- πρέπει να αφαιρεθούν πριν από το πλύσιμο των χεριών και να απολυμανθούν προσεκτικά. Αν, πάλι, αυτό το μέτρο σας φαίνεται ριψοκίνδυνο και φοβάστε μήπως χάσετε π.χ. το δαχτυλίδι των αρραβώνων σας, η πιο απλή λύση είναι, για αυτές τις μέρες, «να σταματήσετε να φοράτε κοσμήματα» όπως καταλήγει ο παραπάνω ειδικός.

Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει και ένα μειονέκτημα, που επισημαίνει ο Δρ. Ντέρεκ Ουάτσον, καθηγητής Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου του Σάντερλαντ, και το οποίο πρέπει να ζυγιστεί: «Το ψυχικό όφελος του να φοράμε κοσμήματα και τη σημασία του παράγοντα της ευεξίας αυτή την περίοδο». Ο Δρ. Ουάτσον μάς προτρέπει να αναρωτηθούμε πόσο συχνά καθαρίζουμε τα χέρια μας και τα κοσμήματά μας και μας παροτρύνει να κάνουμε την απολύμανση των αξεσουάρ μας «μέρος της ρουτίνας» μας.

View this post on Instagram

Currently

A post shared by Loulou De Saison - Chloé (@louloudesaison) on

Πώς θα καθαρίσουμε κάθε κόσμημα;

Ανθεκτικοί πολύτιμοι λίθοι σε δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα, όπως ζαφείρι, διαμάντι και ρουμπίνι, μπορούν να βυθιστούν σε ένα μείγμα με νερό και απορρυπαντικό πιάτων και να καθαριστούν με μια παλιά, μαλακή οδοντόκρεμα, όπως έδειξε η σύμβουλος κοσμημάτων και στιλίστρια Μπίνι Μέιτζορ σε ένα Insta story. Κατόπιν, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον αέρα, σε ένα χαρτί κουζίνας.

Και τι κάνουμε με πιο μαλακούς πολύτιμους λίθους, όπως σμαράγδι, ακουαμαρίνα και οπάλιο, καθώς και πορώδη, οργανικά υλικά (μαργαριτάρια, κεχριμπάρι, κοράλι); Σε αυτή την περίπτωση, περιοριζόμαστε στο πλύσιμο με σκέτο ζεστό νερό. Η ευαισθησία κάποιων κοσμημάτων επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί, επίσης, αν χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών ενώ τα φοράμε, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα ενδεχομένως να τα αλλοιώσει. Το ίδιο ισχύει και αν καθαρίζουμε το σπίτι με χλωρίνη ενώ π.χ. φοράμε τη βέρα μας.

Ίσως τελικά η πιο ασφαλής λύση, και για την υγεία μας και για τα κοσμήματά μας, εφόσον συνεχίζουμε να βγαίνουμε από το σπίτι, να είναι να τα αποθηκεύσουμε σε μια μπιζουτιέρα και να τα ξαναφορέσουμε όταν τα δύσκολα θα έχουν περάσει.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)

Σχετικά:

Κορονοϊός: Μπορούμε να «προλάβουμε» τον ιό πίνοντας συνέχεια νερό; Οι ειδικοί απαντούν
Κορονοϊός: Πώς να πλύνετε τα ρούχα σας αν πρέπει να βγείτε από το σπίτι;
Κορονοϊός: Τα επικίνδυνα λάθη που κάνουμε με τα καλλυντικά
Tags:
σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλι, βέρα, δαχτυλίδι, COVID-19, κορονοϊός, απολύμανση, κοσμήματα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK