07:07 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΜΟΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Κάθε πρωί πετάμε τα σκουπίδια στον κοντινό μας κάδο ενώ οι πιο ευσυνείδητοι έχουν πάντα στο μυαλό τους την ανακύκλωση. Τι γίνεται όμως με τα παλιά ρούχα που πολλές φορές μπορεί να στοιβάζονται σε ντουλάπια και μπαούλα ακόμα και για χρόνια;

Πριν από κάποιο καιρό η περίπτωση της Μαρί Κόντο είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των φανατικών οπαδών του Netflix.

Η γλυκιά και χαριτωμένη νεραϊδούλα της οργάνωσης φρόντιζε μέσω μιας «ιεροτελεστίας» ευγνωμοσύνης και αποχωρισμού προς τα παλιά, άχρηστα και πολλές φορές αφόρετα ρούχα να αποσυμφορήσει τις ασφυκτιούσες ντουλάπες των ανθρώπων που ζητούσαν τη βοήθειά της.

Πέρα από το ίδιο το βάρος των ρούχων οι ίδιοι εμφανίζονταν πιο ελαφρείς και ψυχικά ενώ κατά κοινή ομολογία η ζωή τους έδειχνε να γίνεται πιο εύκολη. 

Η διαδικασία ξεκαθαρίσματος των παλιών ρούχων αποτελεί μια διαδικασία που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλο όφελος τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά. Με ποιο τρόπο όμως μπορούμε να ξεφορτωθούμε ή να αξιοποιήσουμε σωστά τα παλιά μας ρούχα;

Η αγορά του Facebook

Το Facebook έχει «ανοίξει» εδώ και αρκετούς μήνες τις υπηρεσίες του προσθέτοντας την κατηγορία Marketplace.

Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου ιδιώτες μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν από χειροποίητα έπιπλα έως μεταχειρισμένα ρούχα, ακόμα και εσώρουχα.

Παράλληλα, το Facebook φιλοξενεί αρκετές σελίδες στις οποίες μπορεί κάποιος να πουλήσει τα παλιά του ρούχα στην τιμή που θέλει, που λειτουργούν ως ένα είδους «ηλεκτρονικού παλιατζή».

Γιατί δεν αγοράζουν τα φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα

Ένας εύκολος τρόπος για να ξεφορτωθεί κανείς τα παλιά του ρούχα θα ήταν να τα δώσει απευθείας σε κάποιο φυσικό κατάστημα το οποίο πουλά second hand ρούχα.

Ωστόσο, στην Ελλάδα αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει καθώς πλέον μπορεί κανείς να εισάγει από χώρες από το Βέλγιο και η Ολλανδία μεταχειρισμένα ρούχα μέχρι και 0,30 λεπτά το κιλό.

© CC0
Ρούχα σε κρεμάστρα

Όπως εξήγησε στο Sputnik, η Georgia Brezati ιδιοκτήτρια του Relovit, ένα από τα καταστήματα που πωλούν second hand ρούχα στην Αθήνα, το κόστος απολύμανσης ρούχων που φέρνουν ιδιώτες σε συνδυασμό με τους φόρους που θα πρέπει να μπουν για τη μεταπώληση τους, καθιστά το εγχείρημα ασύμφορο για μια επιχείρηση σαν τη δική της.

Η ίδια τονίζει πως ιδιαίτερα αυτή την εποχή, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η αγορά ρούχων από ιδιώτες είναι ακόμη πιο επισφαλής.

Ωστόσο, σημειώνει πως εξαιρέσεις γίνονται για κομμάτια από μεγάλους οίκους μόδας, τα οποία δέχεται και η ίδια στο κατάστημά της ενώ δεν είναι λίγα τα καταστήματα second hand που λειτουργούν με παλιά ενδύματα οίκων.

Πώληση σε online καταστήματα

Μια άλλη εύκολη λύση είναι η πώληση των παλιών μας ρούχων και αξεσουάρ σε κάποια από τα πολλά site που έχουν ξεφυτρώσει στο διαδίκτυο γι’ αυτό τον σκοπό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της ελληνικής εταιρείας pouliseto.gr, o CEO και ιδρυτής της οποίας, Σταύρος Καραγιάννης, μίλησε στο Sputnik.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη τα ρούχα αποτελούν τη Νο1 σε αγγελίες κατηγορία στο site ενώ ταυτόχρονα είναι δεύτερα σε όγκο αγοροπωλησιών μετά τα ηλεκτρονικά είδη.

Ο τρόπος για να πουλήσει κάποιος το προϊόν που επιθυμεί είναι σχετικά απλός. Αρχικά, δημιουργεί έναν λογαριασμό, γράφει μια μικρή περιγραφή του ρούχου που θέλει να πουλήσει, ανεβάζει μια ευκρινή φωτογραφία και στη συνέχεια αναρτά την αγγελία.

Όπως εξηγεί ο ίδιος ένας από τους λόγους που αρκετός κόσμος επιλέγει το pouliseto.gr είναι για την ιδιαίτερα ασφαλή μέθοδο παραλαβής και παράδοσης των προϊόντων από την πόρτα του πωλητή κατευθείαν στην πόρτα του αγοραστή.

Κρεμάστρα
© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Κρεμάστρα

Μάλιστα, προκειμένου να αποφεύγονται περιστατικά εξαπάτησης, το προϊόν ελέγχεται για το αν ανταποκρίνεται στην περιγραφή της αγγελίας, από τον αγοραστή παρουσία του οδηγού της μεταφορικής με την οποία συνεργάζεται η εταιρεία ενώ τα χρήματα αποδεσμεύονται αφού δοθεί το «ΟΚ» και από τις δύο πλευρές της αγοροπωλησίας.

Οι δυνατότητες ωστόσο, κάποιου που επιθυμεί να πουλήσει κάποια από τα ρούχα που δεν χρειάζεται πια δε σταματούν εκεί. Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς πληθώρα καταστημάτων μέσω των οποίων μπορεί να εξασφαλίσει κάποια χρήματα με τον τρόπο αυτό.

Μερικά από αυτά είναι το emarket.gr και το vendora.gr αλλά και καταστήματα στο εξωτερικό όπως το tradesy.com.

Ανακύκλωσέ τα

Μια εναλλακτική για κάποιον που θέλει να κάνει τη ντουλάπα και τα πατάρια του σπιτιού να «ανασάνουν» είναι η ανακύκλωση.

Ανάμεσα στους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση ρούχων είναι και η ΜΚΟ fabricrepublic.gr.

Σύμφωνα με την Αθηνά Πιλιτζίδου που μίλησε στο Sputnik εκ μέρους της Fabric Republic πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να βελτιστοποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί η κυκλική διαχείριση των παλιών ρούχων.

Πού μπορεί όμως κάποιος να δώσει τα ρούχα που δεν χρειάζεται πια; Η Fabric Republic δέχεται ρούχα στον χώρο της στη Νέα Φιλαδέλφεια,  στο CONNECT ATHENS στα Κάτω Πατήσια, στον κάδο έξω από το στάδιο «ΕΥΝΙΚΟΣ» στον Δήμο Φυλής αλλά και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί κάδοι περισυλλογής σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων ρουχισμού.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ αφού συλλέξει τα ρούχα, προχωρά στη διαλογή τους, τον καθαρισμό και την απολύμανσή τους και από εκεί κατηγοριοποιούνται και συσκευάζονται.

© Φωτογραφία
Μαντήλι

Η διαδρομή τους από εκεί είναι τριπλή. Κάποια θα προωθηθούν για ανακύκλωση, όπου η ίνα του υφάσματος θα «ξαναζήσει» σε ένα άλλο χρήσιμο αντικείμενο όπως τα στουπιά που χρησιμοποιούνται στα πλοία.

Μια άλλη ποσότητα θα διανεμηθεί σε κοινωφελείς οργανισμούς ενώ κάποια υφάσματα θα επαναχρησιμοποιηθούν με τον σχεδιασμό και την παραγωγή upcycled δημιουργιών από ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με τη Fabric Republic.

Χάρισέ τα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη

Οι ανάγκες για ρούχα στους κοινωφελείς οργανισμούς δεν σταματούν ποτέ. ΜΚΟ, ιδρύματα αλλά και οι περισσότεροι Δήμοι στη χώρα δέχονται ρούχα τα οποία διανέμονται στη συνέχεια ανάμεσα με τις υπάρχουσες ανάγκες.

Ρούχα αλλά και άλλα αντικείμενα μπορεί κανείς να χαρίσει ενδεικτικά στο Κέντρο Υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στα Παιδικά Χωρίά SOS αλλά και στο xariseto.gr  που λειτουργεί με βάση το πνεύμα της αλληλέγγυας οικονομίας.

Παίξε με τα παλιά σου ρούχα

Μια διασκεδαστική λύση που μπορεί να γίνει κι ένα δημιουργικό χόμπι είναι η μεταποίηση των ρούχων που δεν φοράει κανείς πια.

Αν είστε από αυτούς που το χέρι σας πιάνει, μπορείτε να πειραματιστείτε μετατρέποντας τη φούστα της γιαγιάς σε τσάντα ή κάποιο παλιό t-shirt σε υφασμάτινο κολιέ.

Στο youtube θα βρει κανείς πολλά DIY tutorials ενώ μπορεί να συμβουλευτεί και το raptikigiaolous.gr για tips που αφορούν στο ράψιμο.

Αν πάλι δεν υπάρχει ο χρόνος, η διάθεση και το «χέρι» οι παλιές μοδίστρες έχουν την κατάλληλη εμπειρία να δώσουν νέα μορφή στα ρούχα που βρίσκονται θαμμένα σε μπαούλα.

Tags:
ανακύκλωση, πώληση, αγορά, ρούχα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK