23:02 22 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Ο ESM

Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο ESM διαπιστώνει πρόοδο στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς. «Η Ελλάδα μπορεί να κάνει επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο», σημειώνει ο Ρέγκλινγκ.

Την αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ενέκρινε ο ESM, με φόντο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, πρόκειται για το εναπομένον ποσό της τέταρτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM που εγκρίθηκε στις 27 Μαρτίου του 2018. Το ποσό, όπως αναφέρεται, θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το «πράσινο φως» δόθηκε μετά από τη θετική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ελληνικής κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Την ικανοποίησή του εκφράζει, συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας λόγο για επαρκή πρόοδο στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα. «Εάν η Ελλάδα παραμείνει προσηλωμένη στη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού έργου και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν απομείνει, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την εν εξελίξει τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η Ελλάδα μπορεί να κάνει επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί».

Μετά από τη σημερινή έγκριση της υποδόσης, η συνολική οικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα ανέρχεται τα 46,9 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM. Μέχρι στιγμής, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Το τρέχον πρόγραμμα του ESM αναμένεται να λήξει στις 20 Αυγούστου του 2018, όπως σημειώνεται τέλος. 

Tags:
δόση, ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK