18:00 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν αβέβαιες, παραπέμποντας στην ανάγκη για νέα ελάφρυνση. Υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, εφιστώντας την προσοχή της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Κριτική στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την αγορά εργασίας.

Πρόοδο, αλλά και πολλές προκλήσεις διαπιστώνει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοινώνοντας τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Στα συμπεράσματά του, το ΔΝΤ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup, βελτιώνουν τη βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα, τονίζοντας εντούτοις ότι οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές του παραμένουν αβέβαιες.

Μάλιστα, το Ταμείο αναφέρεται στο ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς όπως αναφέρει, η Ελλάδα ίσως δυσκολευτεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς νέα μέτρα για το χρέος. Υπογραμμίζει, όμως, ότι εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, θα πρέπει τα νέα μέτρα να βασίζονται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναγκαία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, κρίσιμο το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής

Tο ΔΝΤ εκτιμάει ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Όπως λέει, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα έχουντας περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τα μακροοικονομικά της προβλήματα, αλλά οι «παρακαταθήκες» της κρίσης και η εκκρεμής ατζέντα μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να εμποδίζουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων, όπως παρατηρεί, θα κριθεί από το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, την αποκατάσταση των ισολογισμών του τραπεζικού τομέα, την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και εργασίας, αλλά και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου.

Το Ταμείο επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και προκειμένου να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της στην Ευρωζώνη.

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου 

Όσον αφορά στα μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται ότι πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την εξισορρόπηση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018-2022, απαιτείται υψηλότερη φορολογία και μείωση των κοινωνικών δαπανών και των επενδύσεων. Για να στηρίξει την ανάπτυξη, πιάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βελτιώσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, ξεκινώντας από το πακέτο που έχει νομοθετηθεί για την περίοδο 2019-2020.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο κάνοντας ειδική μνεία στις νέες περικοπές συντάξεων, επισημαίνει, η κυβέρνηση, το 2019, πρέπει να εστιάσει στη στοχευμένη ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης και στην αύξηση των επενδυτικών δαπανών, μέσω των εξοικονομήσεων που θα προκύψουν από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Παράλληλα, το 2020, πρέπει να μειώσει τον υψηλό φορολογικό συντελεστή, διευρύνοντας τη φορολογική βάση.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων θα περιορίσουν σημαντικά την αξιοπιστία των παραδοχών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα, το Ταμείο σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές θα έπρεπε να είναι επιφυλακτικές στην υιοθέτηση μόνιμων αναπτυξιακών μέτρων, πέρα από εκείνα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, προκειμένου να αποφύγουν τον εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Προσοχή στις αλλαγές στην αγορά εργασίας

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση για την επαναφορά της επεκτασιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Όπως παρατηρεί, επίσης, οποιαδήποτε αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή, προκειμένου να διασφαλιστεί το momentum της ανάκαμψης της απασχόλησης και να αποφευχθεί η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας.

Η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων

«Καθώς εξέρχεται από την εποχή των μνημονίων, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την ανοδική του πορεία και να συνεχίσει να ακολουθεί πολιτικές που στηρίζουν την ευημερία. Η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο χάρη στις τεράστιες προσπάθειές της στη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκδηλώσει τη στήριξή τους, παρέχοντας περαιτέρω χρηματοδότηση και επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους. Η ελλάδα πρέπει να διατηρήσει και να παρατείνει την επιτυχία της, αντιμετωπίζοντας με προσήλωση τις προκλήσεις που απομένουν», διαμηνύει, καταλήγοντας, το ΔΝΤ.

Tags:
Μεταρρυθμίσεις, κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις, Αφορολόγητο όριο, Πρωτογενές πλεόνασμα, ελληνικό χρέος, Συντάξεις, Eurogroup, ΔΝΤ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK