13:24 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εκτός από την αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών ο οίκος S&P's προβλέπει σταδιακή ανάπτυξη επειδή επλήγη βαθιά ο ιδιωτικός τομέας. Ωστόσο δεν προβλέπει την πλήρη επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν έως τον Ιούλιο του 2015.

Το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αναβάθμισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου και του ελληνικού δημοσίου.

«Στις 25 Ιουνίου 2018, αναβαθμίσαμε τις μακροπρόθεσμες πιστοληπτικές αξιολογήσεις σε ξένο και εγχώριο νόμισμα της Ελλάδας σε "B+" από "B", λόγω της μείωσης των κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Προβλέπουμε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση από την Ελλάδα της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα βοηθήσει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει ο οίκος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τράπεζες των οποίων το αξιόχρεο αναβαθμίστηκε, είναι η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η βελτίωση της ρευστότητας και η ανάπτυξη της οικονομίας θα στηρίξουν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να διατηρούν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους και να βελτιώνουν σταδιακά τους ισολογισμούς τους μακροπρόθεσμα.

Πάντως, η εκτίμηση του οίκου για την πορεία ανάκαμψης της χώρας «θα είναι πολύ σταδιακή, δεδομένου του πόσο πολύ επλήγη ο ιδιωτικός τομέας από τη μακρά και βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Συνεπώς, δεν αναμένουμε την πλήρη επιστροφή των καταθέσεων, περίπου 49 δισ. ευρώ, που έφυγαν από το τέλος Νοεμβρίου 2014 έως το τέλος Ιουλίου 2015».

Tags:
αναβάθμιση, τράπεζες, Standard & Poor's, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK