23:25 22 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Κλάους Ρέγκλινγκ

Ρέγκλινγκ: Χωρίς συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τα μέτρα για το χρέος θα αχρηστευτούν

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, κάποια από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να αχρηστευτούν», διαμηνύει ο πρόεδρος του ESM, σημειώνοντας άλλωστε ότι η Ελλάδα «θα βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των αγορών και των επενδυτών».

Την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας εκτός μνημονίου εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αλλά και αποστέλλει ηχηρό μήνυμα για τη σημασία συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Αναφερόμενος μάλιστα στα λάθη του παρελθόντος, φέρνει ως παράδειγμα την περίοδο, κατά την οποία υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σημεία της συνέντευξης που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τόσο πολύ χρόνο, σε σχέση με άλλες χώρες, για να εξέλθει του προγράμματος προσαρμογής.

Ο ίδιος τονίζει ότι καμία άλλη χώρα δεν είχε τόσο μεγάλα προβλήματα και τόσο αδύναμη διακυβέρνηση. Επιπρόσθετα, παρατηρεί, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης, «η χώρα κινήθηκε προς τη λάθος κατεύθυνση για έξι μήνες το 2015 και αυτό κόστισε δισεκατομμύρια στους Έλληνες». Ωστόσο, επισημαίνει, οι προσπάθειες τώρα αποδίδουν καρπούς.

Ο επικεφαλής του ESM αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα εφήρμοσε εκτεταμένες και συχνά επίπονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάνοντας μνεία στη σημαντική μείωση των μισθών σε πραγματικούς όρους. «Ήταν απαραίτητο γιατί προηγουμένως είχαν αυξηθεί πολύ ταχύτερα σε σύγκριση με την παραγωγικότητα και η χώρα είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της», αναφέρει.

«Σήμερα είμαι αισιόδοξος όσον αφορά στην εποχή μετά από τη λήξη του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου. Εάν η Ελλάδα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και βλέπω ένα αίσιο μέλλον για τη χώρα στην Ευρωζώνη», τονίζει ο ίδιος. Άλλωστε, υπογραμμίζει ότι εάν η χώρα δεν συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάποια από τα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να αχρηστευτούν.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις άλλων χωρών που βγήκαν από προγράμματα διάσωσης, όπως είναι η Ιρλανδία και η Ισπανία, ο Ρέγκλινγκ παρατηρεί ότι οι εν λόγω χώρες υλοποίησαν τη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα με αποφασιστικότητα, αναλαμβάνοντας την ιδιοκτησία του προγράμματος. Κατά αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει, απέστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι μετά το τέλος του προγράμματος, η οικονομική τους πολιτική θα επιτύχει τους στόχους της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, κάποια από τα πρόσφατα συμφωνημένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να αχρηστευτούν. Επίσης, η Ελλάδα ξέρει ότι θα βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των αγορών και των επενδυτών, όπως συνέβη και με άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα», επισημαίνει επίσης ο κ. Ρέγκλινγκ.

Tags:
μνημόνιο, Μεταρρυθμίσεις, Χρέος, ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, Γιάνης Βαρουφάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK