03:00 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Από τα τουρκικά assets αποχωρούν μαζικά οι διεθνείς επενδυτές, καθώς η τοποθέτηση του γαμπρού του Ερντογάν στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμό στις αγορές.

Υπό περιδίνηση βρίσκονται ομόλογα, μετοχές και νόμισμα στην Τουρκία, μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τοποθετήσει στο νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο γενικός δείκτης ΒIST 100 στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διολισθαίνει κατά 2,22% στις 97.049 μονάδες, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κυμαίνονται στο 17,79%.

Χθες, μετά την ανακοίνωση του ανορθόδοξου διορισμού του Αλμπαϊράκ στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, η λίρα κατέγραψε απώλειες άνω του 3%, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 4,7 λιρών ανά δολάριο.

«Ο διορισμός του Αλμπαϊράκ θα εγείρει την ανησυχία των επενδυτών και των αγορών, καθώς ο ίδιος δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, μετά τη θητεία του στο υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας» υποστηρίζει ο πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία, ο Πίτερ Γούστμακοτ, μιλώντας στο CNBC.

Από την αρχή του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει το 17% της αξίας του, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Εξάλλου, σύμφωνα με το νέο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας διορίζεται απευθείας από τον πρόεδρο της Τουρκίας, περιορίζοντας σημαντικά την ανεξαρτησία στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Σχετικά:

Ορκίστηκε ο Ερντογάν για τη νέα θητεία του με τις διευρυμένες εξουσίες
FAZ: Η Τουρκία θα προσφύγει στο ΔΝΤ εάν δεν αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Tags:
χρηματιστήρια, Ομόλογα, Τουρκικές εκλογές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK