16:28 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Ιουλίου 2018

Ισοδύναμα για το ΦΠΑ στα νησιά ψάχνει η κυβέρνηση μετά το γερμανικό «μπλόκο» στη δόση

© Φωτογραφία : SOOC/Alexandros Michailidis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τον Αύγουστο αναμένεται να εκταμιευτεί τελικά η δόση των 15 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας. Η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση λόγω της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στα 5 νησιά. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να εφαρμόσει ισοδύναμες περικοπές ύψους 28 εκατ. ευρώ για να εγκρίνει την δόση η γερμανική Βουλή.

Η απόφαση να παραταθεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Αυγούστου την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ για τη χώρα μας.

Η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση κατά τη συνεδρίαση των διοικητών του ESM. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, «οι διαδικασίες στη Γερμανία αφορούν την έγκριση της δόσης και είναι σε αμεση σχέση με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» σημειώνοντας πως η Αθήνα «δεσμεύτηκε σε περικοπές 28 εκατ. ευρώ».

Προκειμένου να εγκριθεί το μέτρο από τη γερμανική βουλή, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ισοδύναμες περικοπές 28 εκατ. ευρώ.

«Η τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί τον Αύγουστο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα, πως είναι πολύ σημαντικό, μετά τη λήξη του προγράμματος η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Οι εξελίξεις, επιβεβαιώνουν τις διαρροές πως υπήρξε δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά, από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δημιουργεί επίσης προβληματισμό, κατά πόσο μπορεί να μην εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ζαχαριάδης: Θα βρεθεί λύση για τις συντάξεις

Σχετικά:

Deutsche Welle: Μόνο η Ελλάδα δέχεται επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία
Τον Αύγουστο, με καθυστέρηση, η εκταμίευση της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα
Με διαδοχικές παρατάσεις ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά
Tags:
δόση, Eurogroup, ΦΠΑ, Κλάους Ρέγκλινγκ, Μάριο Σεντένο, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK