02:32 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλά με τους υπουργούς Χορστ Ζεεχόφερ και Όλαφ Σόλτς στην Μπουντεσταγκ

Για τη δόση των 15 δισ. για την Ελλάδα ψηφίζει σήμερα η γερμανική Βουλή

© AP Photo / Michael Sohn
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από το γερμανικό κοινοβούλιο, η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Το Βερολίνο, είχε «μπλοκάρει» την εκταμίευση στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, επικαλούμενο τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.

Για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα, θα ψηφίσει σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου. Δεν αναμένονται εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, διά του υπουργού Οικονομικών της Όλαφ Σόλτς, μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης των 15 δις, στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, με το επιχείρημα ότι λόγω της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού, απαιτείται ξανά έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

Για τη σημερινή διαδικασία στην Μπουντεσταγκ, η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, γράφει χαρακτηριστικά: «υπάρχει η ελπίδα ότι η Ελλάδα, με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δεν θα χρειάζεται πλέον τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της και για αυτό ζητείται η θετική ψήφος των Γερμανών βουλευτών σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης».

«Παραφωνία», αποτελεί ο ειδικός επί δημοσιονομικών θεμάτων του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Ότο Φρίκε που τάσσεται κατά της εκταμίευσης των χρημάτων για την Ελλάδα.

Χαρακτηρίζει λάθος να διατεθούν στη χώρα μας επιπλέον χρήματα, καθώς το πλαίσιο είναι πλέον διαφορετικό από ότι ήταν στα δύο πρώτα πακέτα βοήθειας και δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος για το σύνολο της Ευρωζώνης λόγω της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Tagesspiegel, η γερμανική αντιπολίτευση είναι διχασμένη. Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται εναντίον της, επειδή απορρίπτει συνολικά την πολιτική διάσωσης λόγω της συνάρτησής της με τα σκληρά προαπαιτούμενα δημοσιονομικής εξοικονόμησης. Από την πλευρά των Γερμανών Πρασίνων αναμένεται αντίθετα θετική ψήφος, καθώς το κόμμα θεωρεί ότι οι απώλειες που συνεπάγεται η καθυστέρηση εξίσωσης των συντελεστών ΦΠΑ θα ισοσκελιστούν με άλλα μέτρα, όπως εξοικονόμηση από τις αμυντικές δαπάνες.

Για το ίδιο θέμα η Potsdamer Neueste Zeitung τονίζει ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του CDU και SPD συνηγορούν υπέρ της απελευθέρωσης της τελευταίας δόσης των 15 δισ. από το ταμείο διάσωσης του ESM. H αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με τον ΦΠΑ στα νησιά, είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Προϋπολογισμών αύριο σε ειδική σύνοδο. Σε αντίθεση με τα πρώτα δύο πακέτα βοήθειας, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή για την ευρωζώνη ως σύνολο, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Σχετικά:

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ για το «μπλόκο» στην εκταμίευση της δόσης: Ο Σολτς δεν είχε περιθώρια
Ισοδύναμα για το ΦΠΑ στα νησιά ψάχνει η κυβέρνηση μετά το γερμανικό «μπλόκο» στη δόση
Tags:
Ολάφ Σολτς, νησιά, ΦΠΑ, μνημόνια, δόση, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK