01:30 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Από τα 15 δισ. τα 9,5 θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Συνολικά, ο ESM και το ΕΤΧΣ έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει σε εταίρους και αγορές πως δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ με αφορμή την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, τα 9,5 δισ. της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του μαξιλαριού ρευστότητας και τα 5,5 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους. Μετά την εκταμίευση το μαξιλάρι ρευστότητας θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ συνολικά και θα καλύψει περίπου 22 μήνες χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Σε δήλωσή του ο Ρέγκλινγκ κάνει λόγο για μήνυμα που στέλνει η τελευταία εκταμίευση στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σημαντικά. «Η δέσμευση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα αποδίδει καρπούς. Το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε η Ελλάδα περιελάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή, στη μεταρρύθμιση των δημοσίων εσόδων και την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε.

Σημειώνει πως η χώρα πλέον πρέπει να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα προκειμένου να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ η 20η Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο.

Μετά την εκταμίευση των 15 δισ., η οικονομική ενίσχυση του ESM προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος ανέρχεται σε 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 86 δισ. που ήταν αρχικά διαθέσιμα. Συνολικά, ο ESM και το ΕΤΧΣ έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

Σχετικά:

Μοσκοβισί: Έγινε η τελική εκταμίευση των 15 δισ.
Tags:
Χρέος, Μεταρρυθμίσεις, οικονομία, Οικονομική κρίση, ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK