16:27 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2019
Ευρωζώνη, οικονομία

Ανησυχία στην ΕΚΤ για την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι τραπεζικές αρχές της Ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ εντοπίζει σημαντικούς κινδύνους σε τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της έκθεσής του στην τουρκική οικονομία.

Αυξημένη ανησυχία για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που η τουρκική λίρα διολισθαίνει σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

Οι ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, αφορούν κατά κύριο λόγο την ισπανική BBVA, την ιταλική UniCredit και τη γαλλική BNP Paribas. Οι παραπάνω τράπεζες, σύμφωνα με την ΕΚΤ, έχουν μεγάλη έκθεση στην τουρκική οικονομία, παρότι το τουρκικό μερίδιο στον συνολικό τους ισολογισμό είναι σε «συγκρατημένο» επίπεδο.

Η τουρκική λίρα, το τελευταίο διάστημα, παραπαίει διαρκώς, καταγράφοντας το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο. Οι πιέσεις στη γειτονική χώρα κλιμακώθηκαν σημαντικά, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος δύο Τούρκων υπουργών, για την υπόθεση του πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις προοπτικές του τουρκικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, δεδομένου ότι τα δάνεια σε ξένο νόμισμα ισούνται με το 40% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού (assets) των τουρκικών τραπεζών.

Σχετικά:

Άνευ προηγουμένου «βουτιά» για την τουρκική λίρα
Χωρίς τέλος ο κατήφορος για το τουρκικό νόμισμα: Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα
Η Moody's «κόβει» τις προβλέψεις για την τουρκική ανάπτυξη, αλλά η λίρα «αδιαφορεί»
Tags:
Τουρκική λίρα, Ευρωζώνη, ΕΚΤ, Τουρκία, Ευρωζώνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK