03:03 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Μάταιη προσπάθεια του Τούρκου υπ. Οικονομικών να συγκρατήσει την πτώση της λίρας

© Sputnik / Mikhael Klimentyev
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα περιφρουρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, η ανακοίνωση Τραμπ για διπλασιασμό των δασμών ενίσχυσε την πτώση της λίρας.

Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε επίσης ότι θα υιοθετήσει μια νέα, βιώσιμη οικονομική προσέγγιση και ότι θα δώσει μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα προσεγγίζει το 16%.

Η Τουρκία δε θεωρεί ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι το ένα εναλλακτική του άλλου, δήλωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα της οικονομικής εξισορρόπησης θα προβλέπουν μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και βελτίωση της εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς οι τουρκικές αναταράξεις επηρεάζουν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Κατά την παρουσίαση της οικονομικής του πολιτικής, ο Αλμπαϊράκ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ισχυρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Τουρκία έχει λάβει σημαντικά μέτρα περικοπής του κόστους του δημοσίου τομέα για να επιτύχει τους ετήσιους στόχους και έχει προχωρήσει στη διασφάλιση 35 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μέσω αποταμιεύσεων και αυξημένων εσόδων, υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι δηλώσεις του, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, η οποία στις 15:40 ώρα Ελλάδας κινείτο στις 6,1 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση περίπου 10%. Η υποχώρηση της λίρας συνεχίστηκε μετά και την ανακοίνωση του Τραμπ για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ, με την ισοτιμία της λίρας  να διαμορφώνεται στο 6,6 ανά δολάριο.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, την άσκηση πίεσης στην κεντρική τράπεζα και τη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησε σε κυρώσεις.

Σχετικά:

Η «καταρρέουσα» τουρκική λίρα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αγορές
Ερντογάν: Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο
Tags:
Τουρκική λίρα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντόναλντ Τραμπ, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK