Τουρκική λίρα

Πώς η αναταραχή στην Τουρκία θα επηρεάσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρωζώνη

© AFP 2019 / Mustafa Ozer
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Οικονομική κρίση στην Τουρκία (28)
0 10

Ο τραπεζικός τομέας στην Ευρωζώνη αναμένεται να επηρεαστεί από τις αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και Ευρωπαίοι ιθύνοντες επιχειρούν να αξιολογήσουν τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώση της λίρας στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων και η Άγκυρα ετοιμάζεται για έκτακτα μέτρα προκειμένου να διατηρήσει τη μακροοικονομική της σταθερότητα, τραπεζίτες και ειδικοί επί των οικονομικών στην Ευρωζώνη επιχειρούν να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τουρκικές αναταράξεις στην Ευρώπη.

Η λίρα δεν ήταν η μοναδική απώλεια στην οικονομική καταιγίδα της Τουρκίας, καθώς τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας δέχτηκαν χτύπημα, μεταξύ των οποίων οι μετοχές και τα ομόλογα. Η τουρκική οικονομία πλήττεται από την αρχή αυτού του έτους, με τα πρώτα σημάδια μίας μεγάλης νομισματικής κρίσης να διαφαίνονται λίγο καιρό αφότου ανακοινώθηκε το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης για τη στήριξη της ανάπτυξης, αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Από τον Ιανουάριο, η λίρα έχει σημειώσει πτώση 33%. Η Τουρκία είναι βασικός εξαγωγέας καταναλωτικών αγαθών και ο μεταποιητικός τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στις ξένες αγορές. Μία ασθενέστερη λίρα αναμένεται να στηρίξει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των τουρκικών αγαθών, τα οποία γίνονται φθηνότερα για τους ξένους πελάτες.

Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και το εμπορικό ισοζύγιο άλλων χωρών — συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζει με τον Timothy Ash, ανώτερο αναλυτή για τις αναδυόμενες αγορές στη Bluebay Asset Management. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ash, η τουρκική χρηματοοικονομική αναταραχή δεν θα αποτελέσει κομβικό διεθνές γεγονός.

«Δε βλέπω μεγάλη διεθνή μετάδοση. Η Τουρκία παραμένει ακόμη μία σχετικά μικρή οικονομία, των 850 δισ. δολαρίων και είναι απίθανο να αποτελέσει γεγονός κρατικού χρέους», δήλωσε ο Ash, μιλώντας στο Sputnik International.

Παρόλα αυτά, Ευρωπαίοι τραπεζίτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη σημαντική έκθεσή τους στην τουρκική αγορά. Τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετές τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη δανείζουν χρήματα σε τουρκικές επιχειρήσεις και καθώς τώρα αυτές αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την επιχειρησιακή κερδοφορία τους —αποτιμώμενη σε δολάρια ή σε ευρώ- μπορεί να δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, τουρκικοί οργανισμοί οφείλουν 83,3 δισ. δολάρια σε τράπεζες της Ισπανίας, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές τράπεζες και 17 δισ. δολάρια σε Ιταλούς δανειστές. Πιθανές χρεοκοπίες στην Τουρκία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα ήδη εύθραυστα τραπεζικά συστήματα της νότιας Ευρώπης, κάτι για το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί εδώ και χρόνια.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ότι ορισμένες τράπεζες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μπορεί να μην είναι πλήρως θωρακισμένες ενάντια στις έντονες πτώσεις της τουρκικής λίρας», δήλωσε ο Michael Hewson της βρετανικής CMC Markets.

Την ίδια στιγμή, αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία, η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας ενός ακόμη διαρθρωτικού προβλήματος το οποίο είναι η υπερβολική εξάρτηση από δάνεια που αποτιμώνται σε ξένο δολάριο. Ένα κύμα μεταβλητότητας στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, νωρίτερα φέτος σημειώθηκε αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε πολλές αυξήσεις των επιτοκίων, καθιστώντας έτσι τα δολάρια ακριβότερα προς δανεισμό.

Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεώρησαν τα τουρκικά προβλήματα ως περιφερειακό ατύχημα. Τώρα οι ανησυχίες φαίνεται να διευρύνονται σε παγκόσμια κλίμακα.

«Για κάμποσο καιρό τώρα, οι επενδυτές θεωρούν την υπό εξέλιξη νομισματική κρίση στην Τουρκία ως τοπική δυσκολία. Ωστόσο, η επιταχυνόμενη ταχύτητα της πτώσης φαίνεται να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα», εξήγησε ο Hewson.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι τραπεζίτες της Ευρωζώνης δηλώνουν ότι παρότι η τουρκική αναταραχή θα μπορούσε να κλονίσει τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, οι επιπτώσεις της στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη παραμένουν χαμηλές, παρά τους στενούς εμπορικούς δεσμούς της Ευρωζώνης με την Τουρκία.

«Ακόμη και αν οι εξαγωγές αγαθών της Ευρωζώνης προς την Τουρκία μειωθούν, για παράδειγμα, κατά 20%, αυτό δεν θα αφαιρούσε παραπάνω από 0,1% από την ανάπτυξη στη μεγάλη Ευρωζώνη», αναφέρουν αναλυτές της Berenberg Bank σε πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ΑΕΠ της Τουρκίας ανέρχεται στο 6,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα απίθανο να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τέσσερις φορές το μέγεθος της Ελλάδας, δεν αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο, οι αναλυτές αναμένουν μία πτώση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Τουρκία καθώς αυτές καθίστανται υπερβολικά ακριβές για τους Τούρκους πελάτες. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ευρώπη αναμένεται αναμφισβήτητα να αυξηθούν, γεγονός που σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά.

Θέμα:
Οικονομική κρίση στην Τουρκία (28)

Σχετικά:

Συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας
Η «καταρρέουσα» τουρκική λίρα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αγορές
Tags:
Δολάριο, Τουρκική λίρα, Ευρώ, Άγκυρα, Ευρωζώνη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK