23:01 22 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Κλάους Ρέγκλινγκ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα παρακολουθείται πιο στενά απ'ό,τι άλλες χώρες

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

«Ανέπτυξα φοβερό σεβασμό για τον ελληνικό λαό, αναγκάστηκαν να δεχτούν επίπονες προσαρμογές. Εύχομαι αυτή η προσαρμογή να είχε εκτιμηθεί πιο πολύ στη Γερμανία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ESM.

Η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό στενότερη παρακολούθηση απ'ό,τι άλλες χώρες, όταν εξέλθει του μνημονίου, διαμηνύει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Spiegel Online. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημεία της συνέντευξης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ESM, ο Ρέγκλινγκ, μιλώντας για τα αίτια της ελληνικής κρίσης, παρατηρεί: «Μετά από την είσοδο στην Ευρωζώνη, οι μισθοί αυξήθηκαν πολύ περισσότερο απ'ό,τι η παραγωγικότητα. Ως συνέπεια, η οικονομία της Ελλάδας έχασε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με άλλες χώρες του ευρώ. Παράλληλα, υπήρχε αδύναμη δημόσια διοίκηση με καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου, αργά δικαστήρια και υπανάπτυκτο κτηματολόγιο. Όταν έγινε σαφές το 2009 ότι η Αθήνα είχε πειράξει τα στοιχεία για το έλλειμμα, η χώρα έχασε απότομα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές και αναγκάστηκε να ζητήσει δάνεια διάσωσης».

Στο ερώτημα εάν η κρίση έχει τελειώσει, ο ίδιος απαντά: «Η κρίση στην Ευρωζώνη έχει τελειώσει τώρα. Το τέλος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα, στις 20 Αυγούστου, είναι ο επίλογος. Αλλά η Αθήνα θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με τον ESM. Με τα δάνεια διάσωσης 204 δισ. ευρώ, είμαστε οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας. Δεδομένων των μεγάλων χρόνων ωρίμανσης και των χαμηλών επιτοκίων, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 12 δισ. ευρώ από το κόστος εξυπηρέτησης τους χρέους της, στον προϋπολογισμό της, κάθε χρόνο». Παράλληλα, ο Ρέγκλινγκ τονίζει: «Η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό πιο στενή παρακολούθηση από τον ESM και τους άλλους θεσμούς, μετά το τέλος του προγράμματος, σε σχέση με άλλα προγράμματα χωρών». 

Όσο για το τι διδάχθηκε ο ίδιος από την κρίση, σημειώνει: «Ανέπτυξα φοβερό σεβασμό για τον ελληνικό λαό, οι οποίοι αναγκάστηκαν να δεχτούν επίπονες προσαρμογές. Μισθοί και συντάξεις έπρεπε να περικοπούν έως και κατά 30%. Ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα έπρεπε επίσης να μειωθεί σημαντικά. Εύχομαι αυτή η προσαρμογή να είχε εκτιμηθεί πιο πολύ στη Γερμανία. Αυτές οι περικοπές ήταν σημαντικές για την ανοικοδόμηση των σημαντικών δημόσιων οικονομικών και της ανταγωνιστικότητας. Οι Έλληνες τις αποδέχτηκαν επειδή ήθελαν να μείνουν στην Ευρωζώνη». 

Tags:
περικοπές, μνημόνιο, ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK