13:02 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Συζήτηση και ψήφιση σχετικά με το επερχόμενο πολυνομοσχέδιο, στην αίθουσα της ολομέλειας

BBC: Τα μνημόνια τελειώνουν αλλά συνέπειες θα είναι ορατές για δεκαετίες

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Το τέλος των μνημονίων δεν αφήνει αισιοδοξία στους νέους Έλληνες, ούτε και στον πληθυσμό γενικότερα, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το βρετανικό δίκτυο.

Από μεθαύριο, Τρίτη 21 Αυγούστου, η μνημονιακή εποχή στην Ελλάδα τερματίζεται. Η 21η Αυγούστου προβάλλεται ως σημαδιακή ημερομηνία, είναι όμως έτσι, όντως; Το BBC ανέλυσε το ζήτημα από μια άλλη σκοπιά, αφού υπενθύμισε πρόσφατη δημοσκόπηση που θέλει το 75% να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει πάρει μια λανθασμένη κατεύθυνση και πως τα μνημόνια έκαναν περισσότερο κακό, από ό,τι καλό στη χώρα. Εξ ου και «οι φόροι παραμένουν υψηλοί και το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις δαπάνες της χώρας τα επόμενα χρόνια».

Το βρετανικό δίκτυο όμως βλέπει και από μια άλλη σκοπιά το θέμα και στέκεται στους νέους, αναφέροντας ότι από το 2008 έως και το 2016 το 4% των Ελλήνων μετανάστευσαν. Απόρροια τούτου, ενώ το 2008 οι Έλληνες ηλικίας 20-39 ετών αποτελούσαν το 29% του πληθυσμού, μέχρι το 2012 μειώθηκαν κατά 5%.

Στο BBC μίλησε και ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» στην Ελλάδα, Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος πριν από έξι χρόνια είχε αρθρογραφήσει για τους Έλληνες φίλους του «που ένας-ένας φεύγουν από την Ελλάδα». Άλλαξε κάτι σήμερα; «Οι χαμηλοί μισθοί και οι μεγάλοι φόροι είναι αποτρεπτικό στο να επαναπατριστούν Έλληνες, μιας και δύσκολα θα βρουν αξιόλογη εργασία με καλές προοπτικές».

Το BBC κάνει δε, εκτενή αναφορά στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας των νέων που για τους κάτω των 25 ετών αγγίζει το 58% ενώ ο λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Μπράιτον, Βασίλης Λεοντίτσης, υποστήριξε πως οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν για χρόνια και οι Έλληνες είναι βέβαιοι για αυτό.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Λεοντίτσης χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι, μαζί με τους ΑΝΕΛ, «του όχι μόνο διατήρησε τις πολιτικές λιτότητας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τις έκανε και πιο ισχυρές» ενώ θυμίζει πως «η πολιτική και οικονομική κατάσταση που οραματίστηκε δεν υλοποιήθηκε ποτέ».

«Τρία χρόνια μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης τελειώνει ωστόσο οι συνέπειες θα είναι ορατές για δεκαετίες» καταλήγει το άρθρο του BBC.

Tags:
έξοδος από το μνημόνιο, μνημόνιο, μνημόνια, BBC
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK