12:14 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε ως «άξιες σεβασμού» τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών ενώ δύο οικονομολόγοι αναλυτές δεν ενστερνίζονται την αισιοδοξία του.

«Οι αρνητικές… προφητείες των "ειδικών" της καταστροφής δεν έγιναν τελικά πραγματικότητα» είπε ο Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Ο Σοσιαλδημοκράτης και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στην εφημερίδα «Handelsblatt», επισήμανε πως οι Έλληνες πολίτες έκαναν μεγάλες προσπάθειες οι οποίες είναι «άξιες σεβασμού» αλλά, κυρίως, ότι τα προγράμματα στήριξης προς την ελληνική χώρα είναι μια τρανή απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Άρα, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο ισχυρά όταν στέκονται ενωμένα».

Στο ίδιο άρθρο ωστόσο, την αισιοδοξία και τον θετικό απολογισμό του Σολτς δεν ασπάζονται δύο οικονομολόγοι αναλυτές.

«Δεν έχει σωθεί η Ελλάδα, όχι ακόμα. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», υποστήριξε ο Ντάνιελ Γκρος από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών (CEPS). Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να σώσει τον εαυτό της μόνον εάν οι ίδιοι οι πολίτες της θέλουν μεταρρυθμίσεις, όμως αυτή η βούληση για αναμόρφωση της χώρας δεν έχει φανεί ακόμα».

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Λούκας Γκούτενμπεργκ από το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ του Βερολίνου, αναφέροντας ότι η έξοδος από τα Μνημόνια συνοδεύεται από οικονομικά ρίσκα. «Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά τις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση της Ελλάδας.

Tags:
μνημόνιο, μνημόνια, έξοδος από το μνημόνιο, Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ, Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών, CEPS, Ντάνιελ Γκρος, Λούκας Γκούτενμπεργκ, Όλαφ Σολτς, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK