02:05 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Σημαίες Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εκτός μνημονίου η Ελλάδα - ESM: Ολοκλήρωσε με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Η έξοδος από το μνημόνιο (16)
0 10

Για πρώτη φορά από το 2010, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, διαμηνύει ο Σεντένο. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει το επόμενο success story», τονίζει ο Ρέγκλινγκ, παραπέμποντας στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ανακοίνωσε και επίσημα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

«Η Ελλάδα επίσημα ολοκληρώνει σήμερα το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του ESM με επιτυχημένη έξοδο», σημειώνει ο ESM, συμπληρώνοντας πως η έξοδος από το μνημόνιο έρχεται «μετά από την εκταμίευση 61,9 δισ. ευρώ από τον ESM τα τρία τελευταία έτη για τη στήριξη της μακροοικονομικής προσαρμογής και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα». «Τα εναπομείναντα 24,1 δισ. ευρώ», όπως αναφέρει, «που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ δεν χρειάστηκαν».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015. Συνολικά, από το 2010 μέχρι το 2018, στη διάρκεια δηλαδή των τριών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολούθησε η Ελλάδα, έλαβε δάνεια συνολικού ύψους 288,7 δισ. ευρώ (με τη συμβολή της Ευρωζώνης, του EFSF/ESM και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δεν συμμετείχε οικονομικά στο τελευταίο πρόγραμμα).

Πλέον, η Ελλάδα εισέρχεται σε πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, ένα μοντέλο που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο προβλέπει τριμηνιαίους ελέγχους σχετικά με την πορεία εφαρμογής από μέρους της Ελλάδας των μεταμνημονιακών της υποχρεώσεων. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και γύρω στο 2% για τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις σύμφωνα με το πλαίσιο της ΕΕ. 

«Σήμερα, μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς περαιτέρω προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από το 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Αυτό έγινε δυνατό χάρη στην αξιοσημείωτη προσπάθεια του ελληνικού λαού, στην καλή συνεργασία με την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση και στη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω των δανείων και της ελάφρυνσης χρέους», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στο μήνυμά του για την έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή εποχή.

«Ο απώτερος στόχος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος απ'ό,τι αναμενόταν, αλλά πιστεύω ότι φτάσαμε εκεί: Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται ξανά, υπάρχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο εμπόριο, και η ανεργία υποχωρεί σταθερά», επεσήμανε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα, μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που εξέρχεται από πρόγραμμα του EFSF ή του ESM. Καθώς ο ESM και ο EFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, διακρατώντας το 55% του συνολικού ελληνικού χρέους, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με αυτά της Ελλάδας».

«Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει το επόμενο success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», διεμήνυσε, συμπληρώνοντας: «Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η Ελλάδα χτίσει πάνω στην επιτυχία που επιτεύχθηκε, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».

«Σύντομα θα παράσχουμε περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup του Ιουνίου, θα ενσωματωθούν στις συμφωνίες δανεισμού με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επίσημα από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αυτό το Φθινόπωρο», είπε ακόμη.

Θέμα:
Η έξοδος από το μνημόνιο (16)
Tags:
έξοδος από το μνημόνιο, μνημόνιο, Κλάους Ρέγκλινγκ, Μάριο Σεντένο, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK