23:13 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Bloomberg: Η επόμενη ημέρα για τις ελληνικές τράπεζες, τι μέλλει γενέσθαι χωρίς το waiver

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos Tsakalidis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η επόμενη ημέρα για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς τη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι δηλώνουν οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Καθησυχαστικές για την επόμενη ημέρα εμφανίζονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα κατάσταση, καθώς η ΕΚΤ απέσυρε το λεγόμενο «waiver», με το οποίο επιτρεπόταν η «φθηνή» χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.

Πλέον, οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας καλούνται να σταθούν στα δικά τους πόδια, και στις δικές τους δυνάμεις, παρότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το «waiver» χρησιμοποιούταν, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων βοήθειας, ως ένα «έκτακτο μέτρο», χάρη στο οποίο η ΕΚΤ αποδεχόταν τα ελληνικά ομόλογα ως «εγγύηση» (collaterals) για την παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζας.

Κατά την κορύφωση της κρίσης, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρειάστηκαν πάνω από 150 δισ. ευρώ ρευστότητας από την ΕΚΤ. Πλέον, οι συγκεκριμένες ανάγκες έχουν περιοριστεί μόλις στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ συνδέονται με τα collaterals των ελληνικών ομολόγων.

Οι επικεφαλής και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, διαβεβαιώνοντας πως «μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντικαταστήσει την έκτακτη χρηματοδότηση με χρηματοδότηση από τις αγορές» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg o εκτελεστικός διευθυντής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Και πρόσθεσε: «Εάν δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στις αγορές, δεν περιμένουμε δυσκολίες ως προς τη διαχείριση των εναπομεινάντων ελληνικών collaterals».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Μυλωνάς, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος εκτίμησε ότι η εξάλειψη του «waiver» θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις.

Ο Χρήστος Μεγάλου, από την πλευρά του, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, χαρακτηρίζοντας την απόσυρση του «waiver» ως «ένα μη-γεγονός», υπαινισσόμενος ότι επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα για τις ελληνικές τράπεζες.

Εκ μέρους της Alpha Bank, τέλος, ο Δημήτριος Μαντζούνης εξήγησε ότι η τράπεζα έχει ήδη αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα με άλλα προϊόντα, τα οποία είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της γραμμής χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.

Σχετικά:

Bloomberg: Τα δάνεια των τραπεζών δεν αρκούν, η Ελλάδα χρειάζεται και ξένες επενδύσεις
Η Standard and Poor's αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες
Tags:
έξοδος από το μνημόνιο, ελληνική κρίση, ΕΚΤ, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK