06:24 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Απότομη «προσγείωση» για την τουρκική οικονομία, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 5,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου του 2018. Φόβοι για χειρότερες επιδόσεις τους επόμενους μήνες.

Στο 5,2% του ΑΕΠ «προσγειώθηκαν» οι ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο β' τρίμηνο του 2018, με τους αναλυτές να αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση το επόμενο διάστημα.

Η γειτονική χώρα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα εν μέσω μίας οξύτατης συναλλαγματικής κρίσης, ως απόρροια ενός μίγματος προβλημάτων, τα οποία εκτείνονται από τη σύγκρουση Άγκυρας-Ουάσιγκτον έως τον αλματώδη πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της τουρκικής οικονομίας είχε διαμορφωθεί στο α' τρίμηνο στο 7,3%, ενώ το προηγούμενο έτος η ανάπτυξη είχε «τρέξει» με ρυθμούς της τάξης του 7,4%.

Η επιβράδυνση του ΑΕΠ οφείλεται στην υπαναχώρηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Όμως, το οικονομικό επιτελείο της Άγκυρας φοβάται ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι πιο ορατές στο γ' και στο δ' τρίμηνο του 2018.

Το τουρκικό νόμισμα επλήγη σημαντικά τις προηγούμενες εβδομάδες, με τις πιέσεις να κλιμακώνονται μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπόθεσης του Άντριου Μπράνσον.

Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει απωλέσει το 40% της αξίας του, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται ακόμη και στις 7,23 λίρες ανά δολάριο, το χειρότερο επίπεδο όλων των εποχών. Βέβαια, από τα τέλη Αυγούστου, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί μερικώς, με το τουρκικό νόμισμα να ανακάμπτει στα επίπεδα των 6,4 λιρών ανά δολάριο.

Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι μία νέα αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, εντός του Σεπτεμβρίου, θα πλήξει εκ νέου τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Τουρκίας.

Σχετικά:

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία: Μέτρα ανακοινώνει η Κεντρική Τράπεζα
Η κρίση δυσκολεύει την καθημερινότητα στην Τουρκία: Ακριβαίνουν καύσιμα και ρεύμα
Πώς η κρίση σε Αργεντινή - Τουρκία επηρεάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Οικονομική κρίση στην Τουρκία
Tags:
κυρώσεις κατά Τουρκίας, τουρκική οικονομία, Τουρκική λίρα, Άντριου Μπράνσον, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK