Το κλιμάκιο των δανειστών φτάνει για διαβουλεύσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Και οι συντάξεις στο «μενού» των διαβουλεύσεων με την τρόικα

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η ελληνική πλευρά θα «ανοίξει» το θέμα στο κλιμάκιο των δανειστών, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις αναμένονται περί το τέλος του έτους, καθώς και οι θεσμοί εμφανίζονται διχασμένοι στο ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις.

Σε εξέλιξη οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, οι πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις γίνονται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Από την κυβέρνηση παρόντες θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν δύο ή τρεις ολιγόωρες συναντήσεις, μια σήμερα, μια την Παρασκευή και εάν χρειαστεί μια αύριο Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ επικαλούμενη κυβερνητικούς παράγοντες, οι επαφές αυτές, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις καθώς δεν υπάρχουν πλέον όπως επισημαίνουν μνημόνιο και προαπαιτούμενα, αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, ωστόσο, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου.

Όπως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Για το «καυτό» θέμα της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε, ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το «ανοίξει» αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους. Με τον κυβερνητικό παράγοντα να εκφράζει βεβαιότητα πως «στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου».

Επισημαίνεται πάντως ότι στο θέμα των συντάξεων οι θεσμοί εμφανίζονται διχασμένοι.

Η Κομισιόν φαίνεται να κατανοεί τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι συζητάει, ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, είτε την ακύρωση των μειώσεων είτε την επιβολή μικρότερων περικοπών.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βρίσκονται στην ίδια πλευρά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι το νέο «ψαλίδισμα» των συντάξεων πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά, γιατί αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο.

Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.

Σχετικά:

Στα τέλη του 2018 οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις
Τσίπρας: Θετικά τα νούμερα, αισιοδοξία πως θα αποφύγουμε τις περικοπές στις συντάξεις
Tags:
Συντάξεις, πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια, Πρωτογενές πλεόνασμα, Μεταρρυθμίσεις, μνημόνιο, Τρόικα, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Γιώργος Χουλιαράκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK