08:49 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κατά 625 μονάδες βάσεις στο 24% αύξησε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διαμηνύοντας ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την επίτευξη του στόχου σταθερότητας των τιμών.

Σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει την μεγάλη υποτίμηση της λίρας. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την απόφαση, το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε στις 6,01 λίρες ανά δολάριο, από τις 6,4176 προηγουμένως.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του επιτοκίου επαναγοράς μίας εβδομάδας, κατά 625 μονάδες βάσης στο 24%.Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο repo για δάνεια μίας εβδομάδας στο 24%, το οποίο σημαίνει ότι έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 11,25 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη Απριλίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη βουτιά της λίρας.

Η απόφαση ήρθε αφού ο Ερντογάν επανέλαβε την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια νωρίτερα σήμερα, λέγοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων κινήσεων της κεντρικής τράπεζας, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα, τόνισε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την επίτευξη του στόχου σταθερότητας των τιμών και ότι τα μέτρα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνουν σε ισχύ, έως ότου υπάρξει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές του πληθωρισμού.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει ότι η Τουρκία θα λάβει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την υποχώρηση της λίρας και δεν θα αποφύγει «δύσκολα» βήματα, παραμένοντας στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης οικονομίας.

Σε ομιλία του σε ένωση χρηματιστών στην Άγκυρα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει συναλλαγές σε ξένο νόμισμα, εκτός από τους εξαγωγείς και εισαγωγείς. Την Πέμπτη, αποφάσισε ότι οι πωλήσεις και οι μισθώσεις ακινήτων θα γίνονται σε λίρες, θέτοντας τέλος στις σχετικές συμφωνίες σε ξένο νόμισμα.

Σχετικά:

Οικονομική κρίση στην Τουρκία
Tags:
αύξηση επιτοκίων, Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK