11:37 25 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Το κλιμάκιο των δανειστών φτάνει για διαβουλεύσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Παράθυρο για ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις αφήνουν οι θεσμοί

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι βιώσιμο, δηλώνουν ευρωπαϊκές πηγές μετά τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο και δεν μιλούν πλέον για αναβολή, αλλά για ακύρωση του νομοθετημένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Στο Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου, θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του νομοθετημένου μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

— Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

— Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

— Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι ακόμα και το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης για τις προθέσεις τους στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Σχετικά:

«Παράθυρο» και από το ΔΝΤ για τις συντάξεις, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο
Και οι συντάξεις στο «μενού» των διαβουλεύσεων με την τρόικα
Στα τέλη του 2018 οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις
Tags:
ασφαλιστικό, Συντάξεις, Θεσμοί, ΕΦΚΑ, Eurogroup, ΔΝΤ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK