11:05 16 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Καραβάκι φτιαγμένο από χαρτονομίσματα του ευρώ

Ιταλίδα οικονομολόγος στο Sputnik: Το ευρώ ήταν ένα εξαρχής χρεοκοπημένο project

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ως ένα project εξαρχής αποτυχημένο και χρεοκοπημένο χαρακτηρίζει το ευρώ και την Ευρωζώνη η Ιταλίδα οικονομολόγος και συγγραφέας, Ιλάρια Μπιφαρίνι. Θα υπάρξει Italexit;

Το ευρώ είναι ένα project, το οποίο ήταν καταδικασμένο να χρεοκοπήσει εξαρχής, υποστηρίζει η Ιταλίδα οικονομολόγος και συγγραφέας, Ιλάρια Μπιφαρίνι, μιλώντας στο Sputnik.

«Το ευρώ ήταν ένα χρεοκοπημένο project από την αρχή και πολλοί οικονομολόγοι είχαν μιλήσει επί αυτού» τονίζει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Στο σύνολό τους, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αναπτυχθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με τις χώρες εκτός του ευρώ».

Μάλιστα, ως παράδειγμα επικαλείται τις εκτός-ευρώ χώρες της Ευρώπης, οι οποίες από το 2006 έως το 2015 έχουν παρουσιάσει σωρευτική ανάπτυξη της τάξης του 8,1%. Την ίδια περίοδο, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν κατορθώσει να αναπτυχθούν με μόλις 0,6%.

«Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ιταλία είναι από τις χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την παραμονή στο ευρώ» εξηγεί στη συνέχεια η Μπιφαρίνι. Μάλιστα, δεν παραλείπει να στιγματίσει το γεγονός ότι «πληρώνουμε ένα βαρύ τίμημα για την ύπαρξη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος».

«Ελπίζω το τέλος της Ευρωζώνης να επέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα, επειδή πρόκειται για ένα μη βιώσιμο σύστημα» επισημαίνει, στο ίδιο πλαίσιο. Σε διαφορετική περίπτωση, προσθέτει, «όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τη Γερμανία, θα συνεχίσουν να υποφέρουν από περιορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μονομερούς εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, η οικονομολόγος θεωρεί ότι αυτό είναι απίθανο. Αντίθετα, υποστηρίζει, το project θα εκραγεί από μόνο του, ακόμη κ' αν οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι γι' αυτό.

«Το ευρώ δεν έφερε τις χώρες πιο κοντά, αλλά οδήγησε σε αύξηση των αντιθέσεων. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει μία οργανωμένη έξοδος από το ενιαίο νόμισμα, η οποία θα σώσει την Ευρώπη» καταλήγει.

Σχετικά:

Πώς η Ιταλία θα εκτροχιάσει τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα: Tο... συνάχι που γίνεται πνευμονία
Tags:
Ευρώ, Οικονομική κρίση, Ευρωζώνη, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK