11:05 16 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Το κλιμάκιο των δανειστών φτάνει για διαβουλεύσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Κοινή δήλωση των θεσμών για τον πρώτο μετα-μνημονιακό έλεγχο

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σε κοινό ανακοινωθέν προχώρησαν οι θεσμοί, μετά το τέλος του πρώτου μετα-μνημονιακού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Καμία αναφορά στο φλέγον ζήτημα των συντάξεων.

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης μετα-μνημονιακής αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Οι επαφές των δύο πλευρών, οι οποίες διήρκησαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εστίασαν, σύμφωνα με τους θεσμούς, στην κατάσταση της οικονομίας, αλλά και στις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Παράλληλα, επί τάπητος ετέθησαν και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου του 2018

Συζητήσεις, επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τόσο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, όσο και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ανακοινωθέν των θεσμών δεν γίνεται αναφορά στο φλέγον ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, η οποία είναι προνομοθετημένη για την 1η Ιανουαρίου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των θεσμών:

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.

Σχετικά:

«Pacta sunt servanda» απαντά η Κομισιόν στις διαρροές για τις συντάξεις
«Πρώιμη εικασία ότι υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις»
«Μάχη» για τη διαρροή περί ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις
Διαψεύδει η ΝΔ ότι ενημερώθηκε από τους θεσμούς για τις συντάξεις
Παράθυρο για ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις αφήνουν οι θεσμοί
«Παράθυρο» και από το ΔΝΤ για τις συντάξεις, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο
Και οι συντάξεις στο «μενού» των διαβουλεύσεων με την τρόικα
Στα τέλη του 2018 οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις
Tags:
Συντάξεις, έξοδος από το μνημόνιο, ελληνική κρίση, Θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK