21:44 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή

Τσακαλώτος για τράπεζες: Είναι σε πολύ καλή θέση, δεν είναι αλήθεια τα περί κατάρρευσης

© AFP 2019 / Angelos Tzortzinis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός τόνισε ότι όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν φτάσει στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο έφτασαν αλλά και τους ξεπέρασαν. Τι είπε για τις συντάξεις.

Απολύτως αντιμετωπίσιμη είναι η πρόκληση των κόκκινων δανείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας από το βήμα της Βουλής και ζήτησε από όλους να είναι προσεκτικοί «και να εγκαταλείψουν τα περί κατάρρευσης των τραπεζών. Δεν είναι μόνο λάθος, δεν είναι και αλήθεια».

«Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση», «είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», «έχουν μπροστά τους προκλήσεις στις οποίες ανταπεξέρχονται», επισήμανε.

Έκανε λόγο για σπέκουλα που γίνεται, ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι επενδυτές που βλέπουν μακροπρόθεσμα, διαπιστώνουν τις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπάρχουν τέσσερις θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες, οι δύο από τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν επείγουσα παροχή ρευστότητας, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει τελειώσει αυτό και για τις άλλες δύο.

Τόνισε ότι «όλες οι τράπεζες έχουν φτάσει στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο έφτασαν αλλά και τους ξεπέρασαν», «όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress test- και σήμερα γράφουν οι FT και το είπε χθες και η Morgan Stanley ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες», «όλες οι τράπεζες έχουν επιστροφή καταθέσεων».

«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα. Και αυτά είναι που πρέπει να κοιτούν, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν, αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν να βγάλουν λεφτά», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, και βεβαίως πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς που γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει, με την εμπλοκή των υπουργείων, της ΤτΕ, του ΤΧΣ και της Ένωσης Τραπεζών, και «υπάρχει και μια κυβέρνηση η οποία συναινετικά, συζητά με όλους, και εκτιμά ότι αυτή η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη».

Συντάξεις και προσχέδιο προϋπολογισμού

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των συντάξεων και την κριτική για το προσχέδιο του προϋπολογισμού σχολιάζοντας ότι «προκαλεί φοβερή εντύπωση πόσα λίγα ξέρει για την Ευρώπη, το κίνημα "Μένουμε Ευρώπη", δεν φαίνεται να ξέρουν, ενώ είναι τόσο φιλοευρωπαϊκοί που δεν ξέρουν ποιους κανόνες έχει η Ευρώπη, πώς λειτουργεί η Ευρώπη».

«Από το 2010 που ήμασταν σε πρόγραμμα και γι΄αυτό δεν μας αφορούσε, υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Κάθε χώρα, κάθε χρόνο καταθέτει στη Κομισιόν ένα προσχέδιο με το σενάριο βάσης και με το τι θέλει να κάνει η κάθε κυβέρνηση. Αυτό κάνει κάθε χώρα, κάθε χρόνο. Εμείς είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε γιατί είχαμε δύο κόμματα που διαλύσανε την Ελλάδα, τη χρεοκόπησαν, ήμασταν σε προγράμματα και άρα δεν ήμασταν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος σε παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι δεν έχουμε καθαρή έξοδο, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «εδώ ένα και ενάμιση χρόνο το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ χαρακτηρίζουν μούφα την έξοδο από το πρόγραμμα, ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ελευθερία κινήσεων».

«Πού στηρίζατε όλα αυτά; στις συντάξεις. Για ενάμιση χρόνο βάλατε όλα τα αυγά σας σε αυτό το καλάθι. Ότι δηλαδή δεν έχουμε καθαρή έξοδο επειδή θα μειωθούν οι συντάξεις. Μπορώ να σας φέρω χιλιάδες δηλώσεις και από τη ΝΔ και από ΚΙΝΑΛ. Χτίσατε όλο το αφήγημα σας στην περικοπή των συντάξεων», προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε πως από πέρυσι είχε προειδοποιήσει την αντιπολίτευση να μην βάζει όλα της τα αυγά σε αυτό το καλάθι γιατί θα βρίσκονταν σε αδιέξοδο αν δεν μειωθούν οι συντάξεις.

Tags:
τράπεζες, Χρηματιστήριο Αθηνών, Βουλή, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK