17:03 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τον κίνδυνο ενός Grexit επαναφέρει με νέα έκθεσή του ο οίκος DBRS, κρούοντας «καμπανάκι» για το υψηλό ελληνικό χρέος. Χαμηλός ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης πλην της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Συγκεκριμένα, ο οίκος κατατάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία «μεσαίου κινδύνου» για αποχώρηση από το ευρώ, την ώρα που για τις υπόλοιπες 18 χώρες, ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός. 

Ο βασικός παράγοντας, σύμφωνα με τον οίκο, που η Ελλάδα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για έξοδο από την Ευρωζώνη, σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη, είναι τα υψηλά επίπεδα του χρέους της, το οποίο και η χώρα καλείται να αποπληρώσει σταδιακά, επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα. 

Μάλιστα, ο οίκος εκφράζει τις ανησυχίες του ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί και πάλι πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών. 

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να διατηρήσει τις δεσμεύσεις της για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι πιστωτές της μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει ο οίκος, τονίζοντας ότι παράλληλα με μια επίμονη αδύναμη ανάπτυξη, μια μελλοντική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές της και επομένως το κόστος της παραμονής της στο ευρώ είναι μεγάλο. 

Tags:
Grexit, Πρωτογενές πλεόνασμα, Χρέος, Ευρώ, DBRS, Ευρωζώνη, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK