Το υπουργείο Οικονομικών

Στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ η παρα-οικονομία στην Ελλάδα

© REUTERS / Alkis Konstantinidis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ειδική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει ότι το μέγεθος της παρα-οικονομίας στην Ελλάδα ισούται με το 20% του ΑΕΠ. Σε ποιους κλάδους ευνοείται η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο 20% ή αλλιώς στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το μέγεθος της παρα-οικονομίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την πρώτη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την επίμαχη έρευνα, η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ενδεικτικά, το 2003 το μέγεθος της παρα-οικονομίας ισούταν με το 28,2% του ΑΕΠ.

Η μείωση οφείλεται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, αλλά και στις σχετικές μεταρρυθμίσεις. Παρά την κάμψη ωστόσο, η Ελλάδα τοποθετείται στις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., διαθέτοντας ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, η έκθεση του υπουργείου προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη λήψη μέτρων στους κλάδους των μεσιτών, των δικηγόρων, των λογιστών και των συμβολαιογράφων.

Όπως εξηγείται, χαρακτηριστικά, πρόκειται για κλάδους οι οποίοι διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και συστάσεις εταιρειών, και πολλές φορές εν αγνοία τους, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα, σε υψηλή προτεραιότητα βρίσκονται και οι κλάδοι των τυχερών παιγνίων, καθώς και οι πάροχοι τραπεζικών εμβασμάτων, όπως επίσης και ο τραπεζικός κλάδος.

Tags:
ελληνική οικονομία, χρήματα, ξέπλυμα, Υπουργείο Οικονομικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK