Βουλή

Τι έγραφε για την Ελλάδα το 2010 ο Πολ Ρόμερ που κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Όπως είναι φυσικό και εύλογο, η Ελλάδα και η κρίση - χρέους είχε απασχολήσει το 2010 και τον νομπελίστα πλέον οικονομολόγο Πολ Ρόμερ. Τι έγραφε για τη διαφθορά και τον πολιτικό νεποτισμό.

Ο Πολ Ρόμερ έγινε ευρέως γνωστός τη Δευτέρα, όταν διακρίθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας της σουηδικής ακαδημίας, χάρη στο έργο για την ενσωμάτωση της τεχνολογικής προόδου στην ανάλυση της μακροοικονομικής ανάπτυξης.

Όμως, πριν από οκτώ χρόνια, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2010, ο νομπελίστας πλέον οικονομολόγος είχε ασχοληθεί και με την Ελλάδα. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τη διαφθορά και τον πολιτικό νεποτισμό.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τόσο σοβαρή για να τη διαχειριστεί ένα αδύναμο κράτος» ισχυριζόταν ο Ρόμερ το 2010, λίγους μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. 

Και συνέχιζε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι για περισσότερα δάνεια, αλλά για συνδρομή στις προσπάθειες αντιμετώπισης της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας του δημοσίου».

«Συνεργαζόμενη με τις ευρωπαϊκές αρχές, η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να χτίσει ένα ισχυρό, τίμιο και αποτελεσματικό δημόσιο, το οποίο θα είναι ικανό να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης» επεσήμαινε στο ίδιο πλαίσιο.

Στη συνέχεια, ο Ρόμερ επικαλούταν διάφορα παραδείγματα διαφθοράς και νεποτισμού από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα, στηλιτεύοντας όλα τα κακώς κείμενα της χώρας μας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός οικονομολόγος προχωρούσε και ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι η διαφθορά και η γραφειοκρατία δρουν ως το χειρότερο είδος φόρου, καθώς αποδυναμώνουν την οικονομία, χωρίς να αυξήσουν τα έσοδα.

«Η μείωση αυτού του "φόρου" θα μπορούσε να αποτελεί μία τριπλή νίκη για την Ελλάδα. Θα αυξήσει την παραγωγή, θα περιορίσει το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις» ανέγραφε.

Σχετικά:

Στους Γουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ το Νόμπελ Οικονομίας
Tags:
διαφθορά, ελληνική οικονομία, ελληνική κρίση, Νόμπελ Οικονομίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK