Χρηματιστηριακός δείκτης

«Τρελή» ημέρα για το Χρηματιστήριο: Από το +4% στο -2% οι τράπεζες

CC0 / Pexels
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Να εξαλείψει όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και να κλείσει με απώλειες... κατάφερε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πιστοποιώντας το κλίμα έντονης μεταβλητότητας.

Σε αρνητικό έδαφος για ακόμη μία ημέρα τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά τα ισχυρά ενδοσυνεδριακά κέρδη, τα οποία υπερέβησαν το 2%, η ελληνική αγορά παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,05% και διολίσθησε στις 625,83 μονάδες, εξαλείφοντας όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Καταλύτης αποτέλεσε ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος, ο οποίος από το +4% κατέληξε σε απώλειες, ύψους σχεδόν 2%. Είναι ενδεικτικό ότι η άνοδος για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμάνθηκε στα επίπεδα ακόμη και του 4% προτού τελικώς, κλείσει με πτώση… 3,90%.

Ανάλογη μοίρα είχαν και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διολίσθησε κατά 2,40%, η μετοχή της Eurobank κατά 0,76%, η μετοχή της Alpha Bank κατά 1,45% και η μετοχή της Attica Bank κατά 6,54%.

H σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά το sell off των προηγούμενων ημερών, με τον Γιάννη Στουρνάρα να αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες το «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών.

«Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δεδομένων των απωλειών τόσο της προηγούμενης εβδομάδας, όσο και της τρέχουσας, το σημερινό «κλείσιμο» αποδεικνύει την έντονη μεταβλητότητα, αλλά και την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις ελληνικές μετοχές.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ κατακρημνίστηκε κοντά στο 5%, ενώ άνω του 2,5% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των Coca-Cola, Aegean, Σαράντης, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil ενισχύθηκε κατά 4,21%, της ΓΕΚ Τέρνα κατά 2,94% και της Jumbo κατά 7,34%.

Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 51,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 47 ενισχύθηκαν, 53 υποχώρησαν, 17 παρέμειναν αμετάβλητες και 81 ήταν ανενεργές.

Σχετικά:

Βουτιάς... συνέχεια για το Χρηματιστήριο, απώλειες έως 7,6% στις τράπεζες
Στα ύψη το κόστος δανεισμού, νέα βουτιά σε τράπεζες, Χρηματιστήριο
Εβδομαδιαίες απώλειες 4,77% για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ασανσέρ οι μετοχές των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Tags:
ελληνικές τράπεζες, Μετοχές, μετοχή, Χρηματιστήριο Αθηνών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK