18:53 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας ότι η αύξηση των spreads στα ομόλογα οφείλεται στην Ιταλία και όχι στη διακοπή του QE.

Τοπικό φαινόμενο χαρακτήρισε την αύξηση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα ομόλογα της Ελλάδας.

Μιλώντας από την Ινδονησία και την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα οφείλεται στις εξελίξεις στην Ιταλία και όχι στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει τις αγορές ομολόγων (το QE) στο τέλος του έτους.

Πρόσθεσε ότι οι αγορές δεν είχαν αντιδράσει τον Ιούνιο στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Στο σημείο αυτό, ο Ντράγκι έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των διαφορών στις αποδόσεις (spreads) μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας, παρά το ότι η ΕΚΤ αγόραζε τα ιταλικά ομόλογα, αλλά όχι τα ελληνικά.

Ο Ντράγκι κάλεσε τους Ιταλούς αξιωματούχους να σταματήσουν να αμφισβητούν το ευρώ και να «ηρεμήσουν» στη συζήτηση του προϋπολογισμού τους, καθώς έχουν προκαλέσει ήδη ζημιά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

«Μία δημοσιονομική επέκταση σε μία χώρα με υψηλό χρέος περιπλέκεται περισσότερο αν οι άνθρωποι αρχίσουν να αμφισβητούν το ευρώ», είπε ο Ντράγκι. «Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει πραγματική ζημιά και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα spreads αυξήθηκαν λόγω των δηλώσεων αυτών», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματά τους είναι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνεια».

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας σημείωσαν απότομη άνοδο στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς υψηλόβαθμος αξιωματούχος ενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης υποστήριξε ότι η Ιταλία θα ωφελείτο από μία έξοδό της από το ευρώ.

«Το πρώτο πράγμα είναι να χαμηλώσουν οι τόνοι. Και μετά, το δεύτερο πράγμα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία», επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι.

Tags:
spreads, Ομόλογα, ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, Ιταλία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK