Γιάννης Στουρνάρας

Στουρνάρας: Μονόδρομος η τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο Γιάννης Στουρνάρας περιγράφει το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς και θεωρεί μονόδρομο για την Ελλάδα την ευλαβική τήρηση των συµφωνηθέντων με τους δανειστές.

Μονόδρομος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είναι η ευλαβική τήρηση όλων των συμφωνηθέντων τους δανειστές της, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», μιλώντας για τους κινδύνους που αναδύονται στη διεθνή σκηνή, επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει εύθραυστη και πρέπει να θωρακιστεί για να μην παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών αναταράξεων.

Μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης, αναφέρεται στην επιδείνωση του κλίματος, στον εμπορικό και νομισματικό πόλεμο που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς και στην αύξηση των επιτοκίων που προκαλούν, όπως σημειώνεται, σεισμικές δονήσεις στις αγορές.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ένα «οικονομικό περιβάλλον λιγότερο φιλικό απ' ό,τι είχε υποτεθεί», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί, ότι κάθε «στραβοτιμονιά», κάθε λάθος μπαίνει στο «µάτι» των αγορών, που «τιμωρούν» τους αποκαλούμενους «αδύναμους κρίκους».

Το συμπέρασμα για τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας είναι «αυτονόητο», όπως τόνισε: «Η συνέχιση μιας οικονομικής πολιτικής η οποία θα πρέπει να θωρακίσει τη χώρα έναντι αυτών των κινδύνων, εφ' όσον πρωταρχικός μας στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους. Όχι απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους τώρα και στο μέλλον, τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου (ένα θέμα που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Σύνοδο του ΔΝΤ είναι η αξιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού του Δημοσίου όλων χωρών), προσέλκυση επενδύσεων, καθώς επίσης και έμφαση στους κανόνες σωστής εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων και μη εταιρειών και τραπεζών».

Tags:
Θεσμοί, Εμπορικός πόλεμος, Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK