09:07 26 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Κλάους Ρέγκλινγκ

Ρέγκλινγκ: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις απέστειλε ο επικεφαλής του ESM, ο οποίος μάλιστα αναφερόμενος στην Ιταλία είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

H Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στην Ένωση Γερμανικών Αποταμιευτικών Τραπεζών, υπογραμμίζοντας εντούτοις τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητας ανάπτυξης και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών», επεσήμανε συγκεκριμένα. 

Αναφερόμενος στον ρόλο του ESM, o Ρέγκλινγκ είπε μεταξύ άλλων ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, κάνοντας μνεία και στα παραδείγματα άλλων χωρών: «Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν υψηλή ανάπτυξη και ταχέως μειούμενη ανεργία. Και μπορούν να αναχρηματοδοτούνται πάλι άνετα από τις αγορές».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM αναφέρθηκε και στην Ιταλία και στο σχέδιο του προϋπολογισμού της. Όπως είπε, το σχέδιο που έστειλε η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνάδει με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αναφέροντας ότι οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να πείσουν την ιταλική κυβέρνηση να κάνει δημοσιονομικές προσαρμογές. 

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι δεν χρειάζονται υπερβολικές αντιδράσεις, όπως αυτές τη περασμένης εβδομάδας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί. «Ορισμένοι είπαν ότι η Ιταλία θα χάσει σύντομα την πρόσβασή της στις αγορές. Η Ιταλία, όμως, έχει ασφαλώς τα δυνατά σημεία της: Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σχετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, μακρές περιόδους ωρίμανσης των δανείων της και υψηλή εγχώρια αποταμίευση. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι είναι σωστό να υπενθυμίσουμε στην Ιταλία τις δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει, όμως, καμία ανάγκη για πανικό. Εν τέλει, είναι κρίσιμης σημασίας ότι πάνω από το 60% των Ιταλών στηρίζουν το ευρώ. Μόνο ένας στους τέσσερις Ιταλούς θα ήθελε την επιστροφή στη λιρέτα».

Tags:
Μεταρρυθμίσεις, ESM, Ευρωζώνη, Κλάους Ρέγκλινγκ, Ιταλία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK