18:10 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ντάισελμπλουμ: Μη ρεαλιστική στρατηγική η αύξηση μισθών στην Ελλάδα

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη δυνατότητα εξόδου από τα μνημόνιο κατά τη διάρκεια του 2014 αναφέρεται ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μη απαραίτητη η περικοπή στις συντάξεις, σπεύδει να επαναλάβει.

Φως σε ορισμένες πτυχές της πολυετούς ελληνικής κρίσης ρίχνει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Στα μέσα του 2014 μιλούσαμε για έξοδο από τα μνημόνια, για το τέλος του δεύτερου προγράμματος και είχαμε ξεκινήσει να συζητάμε για το πώς θα είναι η έξοδος» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Και προσθέτει: «Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να βγαίνει από τα μνημόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου, αλλά το 2015 τα πράγματα βγήκαν εντελώς εκτός πορείας».

Όσον αφορά το ζήτημα των συντάξεων, επαναλαμβάνει ότι «η περικοπή δεν είναι απαραίτητη για δημοσιονομικούς λόγους, ούτε επηρεάζει διαρθρωτικά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα».

Εκτιμά δε, ότι «το επιχείρημα αυτό αποτελεί λόγο για να μην επιμένουν στο Eurogroup στην τήρηση του μέτρου αυτού». Παρατηρεί βέβαια, ότι αυτό που θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών είναι η ευρύτερη αξιοπιστία της Ελλάδας.

«Αν υπάρξουν πισωγυρίσματα, οι εταίροι, οι αγορές και οι επενδυτές μπορεί να συμπεράνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι αφοσιωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τους πείσει ότι θα παραμείνει στον δρόμο των συνετών πολιτικών» σπεύδει να εξηγήσει.

Ειδική αναφορά κάνει και στο ζήτημα των μισθών, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μισθών», καθώς «δεν είναι ρεαλιστική στρατηγική».

Δεν παραλείπει τέλος, να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τέταρτου μνημονίου και εστιάζει στην ανάγκη απόκτησης οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Σχετικά:

Ντάισελμπλουμ: Πιθανόν να χρειαστούν νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Ντάισελμπλουμ: Οι Έλληνες έχουν ένα δίκιο για τις συντάξεις
Παραδοχή Ντάισελμπλουμ για πολλές αστοχίες στα προγράμματα για την Ελλάδα
Ντάισελμπλουμ: Ο Βαρουφάκης με ακολούθησε στο ασανσέρ για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση
Tags:
Μισθοί, μνημόνιο, έξοδος από το μνημόνιο, Συντάξεις, Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK