08:28 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε σχόλιό της κάνει λόγο για «προεκλογικά δωράκια» της κυβέρνησης, τα οποία είναι «ό,τι χειρότερο για τους επενδυτές».

Τη φράση «εμείς θα βαράμε το νταούλι και θα οι αγορές θα χορεύουν» που είχε πει το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζει σε κείμενό της με τίτλο «Καχύποπτες αγορές», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«"Εμείς θα βαράμε το νταούλι και θα οι αγορές θα χορεύουν", υπόσχονταν το 2014 στους συμπατριώτες του ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Μια απλοϊκή υπόθεση που αποδείχθηκε πανάκριβο λάθος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, σύμφωνα με τη DW.

H εφημερίδα τονίζει ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει χειρότερο αξιόχρεο και δεν πρέπει να καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια στα ομόλογα όπως η Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι η Αθήνα δυσκολεύεται να επιστρέψει στις αγορές λόγω της διένεξης Ρώμης — Βρυξελλών, αλλά και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία. 

«Όμως η καχυποψία των αγορών οφείλεται κυρίως στην ίδια την Ελλάδα. Για το ύψος του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Με την πολιτική του ωστόσο εντείνει την ανησυχία στις αγορές. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ "τρίζει". Έτσι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να χάσει σε λίγους μήνες την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο», αναφέρει η εφημερίδα.

Παράλληλα κάνει λόγο για «προεκλογικά δωράκια» τα οποία έχει ξεκινήσει να δίνει ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Θέλει να ακυρώσει τις περικοπές συντάξεων, να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και να πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για τους επενδυτές», καταλήγει το σχόλιο της η Handelsblatt.

Μάλιστα, σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Η Αθήνα αναβάλλει την έκδοση ομολόγων», υποστηρίζεται ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι να επιστρέψει στις αγορές. Ο υπ. Οικονομικών ωστόσο δεν θέλει να περιμένει υπερβολικά».

Επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Αθήνα επιδιώκει να αντλήσει το 2019 περίπου 7 δις ευρώ για να αποπληρώσει εμπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ. Μάλιστα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου που θα αγοράσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε μια συμφωνία που τραπεζίτης χαρακτηρίζει «win-win».

«Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η ΕΚΤ δώσει το απαραίτητο πράσινο φως στην αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα από τράπεζες», καταλήγει η Handelsblatt.

Tags:
νταούλι, αγορές, Ομόλογα, Handelsblatt, Αλέξης Τσίπρας, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK