06:45 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες

Eurogroup προς Ιταλία: Αλλάξτε τον προϋπολογισμό, σεβαστείτε τους κανόνες

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Δύσκολη αποδείχθηκε για τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς φέρεται να βρέθηκε απέναντι στους υπόλοιπους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αυστηρό μήνυμα στην Ιταλία έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν τον Ιταλό ομόλογό τους, Τζιοβάνι Τρία, να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του επόμενους έτους και να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

«Οι υπουργοί ενθάρρυναν την Ιταλία να αναθεωρήσει τη θέση της, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες της Κομισιόν και σεβόμενη τους συμφωνηθέντες κανόνες» υποστήριξε η ίδια πηγή.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε ότι «ο ιταλικός προϋπολογισμός, αν δεν αναθεωρηθεί, αυξάνει το άχθος του χρέους στις πλάτες των Ιταλών πολιτών».

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι «η Κομισιόν έχει τη δημοκρατική νομιμότητα να παρέμβει, βάσει των συνθηκών και των κανόνων», αφήνοντας ως εκ τούτου «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές ερίζουν για το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, με την Ιταλία να προτείνει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ και τις Βρυξέλλες να ζητούν τη μείωσή του, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συρρίκνωσης του δημόσιου χρέους.

Οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο αυτό, έχουν απορρίψει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού και έχουν καλέσει τη Ρώμη να υποβάλει νέες προτάσεις έως τις 13 Νοεμβρίου του 2018.

Σχετικά:

Η Ιταλία στο «μενού» του σημερινού Eurogroup, σε επόμενη συνεδρίαση η απόφαση για Ελλάδα
Καθησυχαστικός ο Μοσκοβισί: Δεν «βλέπει» κίνδυνο μετάδοσης της ιταλικής αναταραχής
Tags:
Ευρωζώνη, Eurogroup, Πιερ Μοσκοβισί, Τζιοβάνι Τρία, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK