18:39 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Ο Πιέρ Μοσκοβισί

Μοσκοβισί: Πιθανές οι κυρώσεις στην Ιταλία, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01

Νέο προειδοποιητικό μήνυμα απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ιταλία για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της, καθώς η προθεσμία της 13ης Νοεμβρίου πλησιάζει.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, ως τελευταία επιλογή εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη για το σχέδιο προϋπολογισμού της, άφησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί

Τον προηγούμενο μήνα, η Κομισιόν απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ιταλία, μετά άλλωστε από τη διαμάχη που είχε ήδη ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα αυτό, καθώς οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει το ήδη διογκωμένο χρέος της Ιταλίας, καλώντας τη χώρα να περιορίσει τις δαπάνες της. 

«Ποτέ δεν ήμουν υπέρ των κυρώσεων. Οι κυρώσεις είναι πάντοτε μια αποτυχία», είπε ο Μοσκοβισί, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Αλλά όταν ερωτήθηκε για την Ιταλία, προσέθεσε: «Θέλω διάλογο, αλλά οι κυρώσεις μπορεί να εφαρμοστούν τελικά, εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία».

Όπως είπε ο Μοσκοβισί, δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση σχετικά με το πώς πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσον αφορά στην Ιταλία, αλλά η Ρώμη έχει ακόμη περιθώριο μίας εβδομάδας, προκειμένου να αλλάξει το σχέδιο του προϋπολογισμού της, ήτοι μέχρι την προθεσμία της 13ης Νοεμβρίου. 

«Στις 13 Νοεμβρίου αναμένουμε μια ισχυρή, συγκεκριμένη απάντηση από την ιταλική κυβέρνηση», επεσήμανε ο Μοσκοβισί. 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι εάν η Ρώμη δεν προβεί στην τροποποίηση του προϋπολογισμού της, η Κομισιόν θα μπορούσε να αντιδράσει στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου, δρομολογώντας μια έκθεση για το χρέος της χώρας, ως ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία που θα ακολουθήσει. 

Tags:
Προϋπολογισμός, κυρώσεις, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πιερ Μοσκοβισί, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK