22:52 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Προθεσμία μέχρι τις 13 Νοεμβρίου έχει η Ιταλία, προκειμένου να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της, και μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι δεν παύουν να της υπενθυμίζουν την υποχρέωσή της.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, μετέφερε το μήνυμα στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ότι το υψηλό χρέος της χώρας απαιτεί έναν βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας που ξεπερνάει τα όρια που ορίζουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές της ΕΕ.

Ο Ντράγκι μίλησε, τη Δευτέρα, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της οποίας η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε στο στόχαστρο των επικρίσεων για το σχέδιο προϋπολογισμού της. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι το υψηλό χρέος της Ιταλίας και η χαμηλή ανάπτυξη προϋποθέτουν έναν βαθμό υπευθυνότητας «που ξεπερνάει τους κανόνες της ΕΕ», όπως είπαν δύο αξιωματούχοι. 

Ο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει και δημόσια, άλλωστε, τη Ρώμη ότι το sell-off των ιταλικών ομολόγων, εν μέσω της διαμάχης με τις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στα κεφάλαια των ιταλικών τραπεζών. 

Χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη για το σχέδιο προϋπολογισμού της.

Όπως είπε ο Μοσκοβισί, δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση σχετικά με το πώς πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσον αφορά στην Ιταλία, αλλά η Ρώμη έχει ακόμη περιθώριο μίας εβδομάδας, προκειμένου να αλλάξει το σχέδιο του προϋπολογισμού της, ήτοι μέχρι την προθεσμία της 13ης Νοεμβρίου. 

Tags:
Προϋπολογισμός, ΕΚΤ, Τζιοβάνι Τρία, Μάριο Ντράγκι, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK