18:59 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ράβδοι χρυσού

«Άκυρο» της Αγγλίας στο αίτημα της Βενεζουέλας για επαναπατρισμό ράβδων χρυσού

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η αρνητική απάντηση του Λονδίνου εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης της νομιμοποίησης «βρόμικου» χρήματος, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Νικολά Μαδούρο θα οικειοποιηθεί τον χρυσό.

Αρνητική φαίνεται πως είναι η απάντηση της Τράπεζας της Αγγλίας στο αίτημα της Βενεζουέλας για τον επαναπατρισμό ράβδων χρυσού, αξίας 550 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times», το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, η αρνητική απάντηση του Λονδίνου εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης της νομιμοποίησης «βρόμικου» χρήματος.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Νικολά Μαδούρο θα οικειοποιηθεί τον χρυσό, ο οποίος ανήκει στο κράτος, και θα τον πωλήσει ως προσωπικό του κτήμα» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο βρετανικό δημοσίευμα.

Την Τρίτη, δύο καλά πληροφορημένες πηγές, μιλώντας στο Reuters, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθεί εδώ και περίπου δύο μήνες να φέρει πίσω στο Καράκας τον χρυσό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον επέβαλε νέους περιορισμούς εναντίον της χώρας της νότιας Αμερικής, στοχοποιώντας τις εξαγωγές του πολύτιμου μετάλλου και κατηγορώντας την κυβέρνηση Μαδούρο για λεηλασία των δημόσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Οι κυρώσεις, οι οποίες αφορούν Αμερικανούς πολίτες και αμερικανικές εταιρείες που εμπορεύονται χρυσό της Βενεζουέλας, ανακοινώθηκαν από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

Το Καράκας, από την πλευρά του, έχει καταβάλλει αξιοσημείωτες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας χρυσού σ' όλο τον κόσμο. 

Την ίδια ώρα, επιχειρεί να περιορίσει την εξάρτηση από τα υπό αμερικανικού ελέγχου και επιρροής, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εργαλεία, όπως για παράδειγμα το δολάριο. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έχει δεσμευτεί να διεξαγάγει τις διεθνείς συναλλαγές, με εναλλακτικά νομίσματα, όπως το ευρώ και το γουάν.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μία οξύτατη οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από φαινόμενα υπερπληθωρισμού, υποτίμησης του νομίσματος, ελλείψεις αγαθών κ.α. Ο Μαδούρο πάντως, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την Κολομβία για ενορχήστρωση της οικονομικής επίθεσης, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω επέμβασης ή πραξικοπήματος. 

Σχετικά:

Ο Μαδούρο συζητά με Ρωσία για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας
Μαδούρο: Ο Λευκός Οίκος θέλει να με σκοτώσει
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Βενεζουέλας: Στο στόχαστρο και η σύζυγος του Μαδούρο
Tags:
κυρώσεις, τράπεζα, χρυσός, Τζον Μπόλτον, Νικολάς Μαδούρο, Βενεζουέλα, Αγγλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK