19:40 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Σημαία της Ελλάδας

Μικρότερη ανάπτυξη για το 2019 βλέπει η Κομισιόν: Τι λέει για μεταρρυθμίσεις - πλεονάσματα

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2019, η Κομισιόν. Από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για 2,3%, τώρα μιλάει για ανάπτυξη με ρυθμούς 2%.

Διατήρηση της ανάπτυξης, αλλά και αδυναμίες, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της με τις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Η Κομισιόν, στην έκθεσή της, χαρακτηρίζει την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις ως «κλειδί» για την περαιτέρω ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο 2018, η Επιτροπή αναβαθμίζει τις προβλέψεις στο 2% από το 1,9%, με βασικό «οδηγό» τις εξαγωγές και εν μέσω των βελτιωμένων συνθηκών που αποτυπώνονται στην κατανάλωση. 

Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει στο 2% και κατά τα επόμενα δύο έτη, 2019 — 2020, ενώ οι επενδύσεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά, εάν συνεχιστεί με αποφασιστικό τρόπο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σημειωτέον ότι προηγουμένως, η Κομισιόν τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,3% για το 2019. 

Παράλληλα, παρατηρείται πρόοδος στην απασχόληση που εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 1,8% το 2018, ωθώντας την ανεργία χαμηλότερα, στο 17% έως το 2020. 

Όσον αφορά στους κινδύνους, η Κομισιόν εντοπίζει το ενδεχόμενο αποκλίσεων στην εσωτερική πολιτική, αλλά και εξωτερικές εξελίξεις που σχετίζονται με τις αγορές και τα γεωπολιτικά. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει, ακόμη, ότι η Ελλάδα, με βάση το σενάριο ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής της, στην επόμενη διετία θα αγγίξει και θα ξεπεράσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο. 

Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι βασίζοντας τις προβλέψεις της στο σενάριο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, εκτιμάει ότι το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, συνεχίζει: «Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι το τελικό πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΠΕ για το 2019».

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 182,5% φέτος και να υποχωρήσει στο 167,4% έως το 2020. 

Tags:
Μεταρρυθμίσεις, Πρωτογενές πλεόνασμα, Χρέος, Ανάπτυξη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK