20:14 24 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Σημαίες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διαδήλωση κατά του Brexit

Brexit: Στη λειτουργία μηχανισμού αναθεώρησης φέρονται να συμφώνησαν Βρετανία - ΕΕ

© Sputnik / Alex McNaughton
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Βρετανία και η ΕΕ φέρονται να συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμού αναθεώρησης ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων στη συμφωνία για το Brexit.

Πρόοδο φέρονται να έχουν σημειώσει η Βρετανία και η ΕΕ όσον αφορά τις σημαντικές πλευρές της συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι δύο πλευρές βρήκαν λύση σε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια ρήτρα επανεξέτασης της συνθήκης εξόδου, που προτάθηκε από το Λονδίνο, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ζήτημα με τα ιρλανδικά σύνορα δε θα «παγιδεύσει» τη Βρετανία σε μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με τις Βρυξέλλες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ ενημερώθηκαν την Παρασκευή ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση του τρόπου λειτoυργίας του εν λόγω μηχανισμού αναθεώρησης, καθώς και σύγκλιση σχετικά με το σχέδιο της Ιρλανδίας, το οποίο θα διασφάλιζε ότι δε θα υπάρχει «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Ταυτόχρονα ωστόσο, οι πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δεν είναι ακόμη βέβαιοι σχετικά με το αν το υπουργικό συμβούλιο της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, εγκρίνει τα σχέδιά της.

Παράλληλα, ο Ιρλανδός ομόλογός της Τερέζα Μέι, Λίο Βαράντκαρ, φέρεται να είπε στη Μέι είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού αναθεώρησης, υπό όρους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019, ενώ η μεταβατική περίοδος πρόκειται να τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2020. 

Μέσα στον Νοέμβριο η βρετανίδα πρωθυπουργός ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, καθώς απομένει ακόμη άλυτο το 5%  των ζητημάτων.

Tags:
σύνορα, Brexit, ΕΕ, Τερέζα Μέι, Ιρλανδία, Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK