03:21 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Μάριο Σεντένο

Τραπεζική ένωση, ESM και προϋπολογισμός της Ευρωζώνης τέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Τραπεζική ένωση, ESM και προϋπολογισμός της Ευρωζώνης ήταν τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup. «Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σε πολλά ευαίσθητα θέματα», είπε ο Σεντένο.

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η γαλλογερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στο σημερινό έκτακτο Eurogroup.

«Σήμερα σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σε πολλά ευαίσθητα θέματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λέγοντας πως η σημερινή έκτακτη συνάντηση ήταν αναγκαία εν όψει των αποφάσεων που αναμένεται να λάβουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, όσον αφορά στην τραπεζική ένωση ο Σεντένο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχουν σημειωθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των κινδύνων, τα οποία έχουν ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από το 2024.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ESM, ο Σεντένο σημείωσε πως αποτελεί το «κυρίαρχο» θέμα προς συμφωνία τον Δεκέμβριο, χαιρετίζοντας την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ESM.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για την μελλοντική συνεργασία του ESM με την Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία ο ESM θα αναλάβει σχυρότερο ρόλο στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, σε συνεργασία με την Επιτροπή. Αυτό είναι συμβατό με τη Συνθήκη και υπήρξε ευρεία υποστήριξη», υπογράμμισε ο Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ισορροπημένη» και «εξαιρετική βάση για τη διατήρηση της καλής συνεργασίας στο μέλλον».

«Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία που εξασφαλίζει τον ισχυρό ρόλο για τον ESM που ήθελαν τα κράτη-μέλη και ταυτόχρονα σέβεται πλήρως την εντολή και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», επισήμανε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο Σεντένο έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συζήτηση» επί της «πρόσφατης γαλλογερμανικής πρότασης», μια συμβολή που χαιρέτισαν οι υπουργοί. Ωστόσο, ο Σεντένο σημείωσε πως «απαιτείται περαιτέρω δουλειά για τον σχεδιασμό πιθανών μέσων για την ανταγωνιστικότητα, τη σύγκλιση και τη σταθεροποίηση, καθώς και για τη σύνδεσή τους με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».

«Νομίζω πως ο τόνος ήταν διαφορετικός σήμερα, πιο θετική προσέγγιση», είπε από την πλευρά του ο Μοσκοβισί.

Tags:
Προϋπολογισμός, τραπεζική ένωση, Eurogroup, Ευρωζώνη, ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, Πιερ Μοσκοβισί, Μάριο Σεντένο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK